Начало Новини Актуално Български и индийски учени създават цяр срещу рака

Български и индийски учени създават цяр срещу рака

Актуално

Осем учени от Института по радиационна медицина от Делхи, Индия, начело със заместник-директора проф. Ракеш Шарма, специалисти от БАН, от медицинските университети и факултети от Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора, както и Института за розата, провеждат в Стара Загора двудневен уъркшоп по създаване на лекарства за превенция от оксидативен стрес.

Тази работна среща финализира 3-годишна международна спогодба за сътрудничество в областта на науката и технологиите между България и Индия по проект Предпазване от оксидативен стрес, предизвикан от лекарства и радиация, с помощта на природни и синтетични антиоксиданти - съобщи на брифинг координаторът от българска страна проф. Веселина Гаджева. - Популярно казано, всяко лекарство има както добрия ефект - да лекува съответното заболяване, така и редица странични токсични ефекти. Напоследък много популярно е да се говори за стрес, или т.нар. оксидативни въздействия на лекарствата, които увреждат всички структури на клетката.
За борба с тези токсични ефекти се използват антиоксиданти, което означава увредители на тези радикали (токсични частици), пише вестник Старозагорски новини.

Българо-индийската спогодба се основава на това, че в Лабораторията за оксидативен стрес в Медицинския факултет на Тракийския университет се синтезират такива вещества, които неутрализират стреса - синтетични антиоксиданти.

Лабораторията по електрон парамагнитен резонанс разполага с единствения апарат в България, чрез който могат да се доказват свободни радикали, т.е. реалния стрес, съобщи ръководителят й доц. Антоанета Желева.
Партньорите от Индия предоставят природни антиоксиданти. Това са изолирани бактерии и билки от високите Хималаи, където температурите и налягането на кислорода са ниски, т.е. стресът е висок и въпреки това растенията са изработили адаптивни механизми за оцеляване. Екстракти от тях вече са широко използвани за превенция на радиационен стрес в НАСА, която финансира научните изследвания в Института по радиационна медицина.
За изминалите три години съвместна дейност са разработени 10 комбинации от лекарство и антиоксидант ABJ 20, ABJ 21 и т.нар. комбинирано лечение - каза проф. Шарма. - От тук нататък ще се изпитва върху животни и чак след това на хора, за да може да започне прилагането им. При определени дози, третирани върху животни с ракови заболявания, паркинсон и пр. туморни линии, резултатите са отлични. Постижението е публикувано 12 пъти в световни научни списания. Оксидантите могат да бъдат въведени като хранителни добавки.
Участниците в уъркшопа представят своите експерименти в тази област с цел да се намерят допирни точки и възможности за бъдещи съвместни дейности.
Има двустранно уверение, че спогодбата между България и Индия по тази тема ще продължи още три години.

Още новини