Начало Новини Актуално Български фирми ще участват в строителството на инфраструктурата в Йемен

Български фирми ще участват в строителството на инфраструктурата в Йемен

Актуално
български фирми строежи Йемен

Български компании ще проучат възможностите за участие в модернизирането на йеменски електроцентрали. Това стана ясно по време на първото заседание на Междуправителствената българо-йеменска комисия за икономическо сътрудничество, което се проведе в Сана. Съпредседател на комисията от българска страна е заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов, а от йеменска – заместник-министърът на промишлеността и търговията Мухсен Ал-Некиб.

В двудневната сесия участваха представители на компании от сферите на енергетиката, електрониката, военната индустрия и др., съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Обсъдени бяха още възможностите за участие на български фирми като подизпълнители в инфраструктурни проекти в Йемен, сред които пътни съоръжения, язовири, напоителни системи. Предстоят преговори между Булгаргаз и йеменската държавна компания Yemen LNG, на които ще се обсъди възможността за доставки на втечнен газ от Йемен през гръцки и турски терминали.

Двустранното икономическо сътрудничество може да бъде засилено чрез доставка на български медикаменти и лекарствени субстанции, машини, селскостопанско оборудване и оборудване за хранително-вкусовата промишленост, консерви, месо, изкуствени торове, напоителни системи и машини, инсталации за водни сондажи. В началото на 2013 г. в София ще бъде организиран и двустранен бизнес форум. Първото заседание на Междуправителствената българо-йеменска комисия за икономическо сътрудничество приключи с подписването на двустранен протокол. 

Още новини