Начало Новини Актуално Български фирми разширяват пазарите си и в криза

Български фирми разширяват пазарите си и в криза

Актуално
Цветан Сивеонов

Независимо от икономическата криза, има немалко български фирми, които не само се справят успешно и се развиват, но и разширяват своите пазари, коментира председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов. Светлината в тунела никога не е загасвала за дружества, които работят активно, управляват се добре и в тях има правилен подбор на кадрите, обясни той.

Фирмите, включени в новото издание Топ 100 на водещите фирми и холдинги в България за 2009 г. на Българска търговско-промишлена палата, са динамично развиващи се и показват добри резултати в трудната за всички икономическа среда. Изданието е и индикатор на интересни тенденции в икономиката на страната.

То беше представено и по време на Съвета на председателите на на търговско-промишлените палати в България, който се проведе в Пловдив и по традиция съвпадна с началото на Международния есенен панаир.

Българска търговско-промишлена палата е добър партньор на бизнеса и предприемачите се обръщат към нас за съдействие по различни въпроси, но най-често за представянето им на чуждестранните пазари, защото там е нашата сила, каза още председателят на БТПП.
Проблем за бизнеса е недобрата квалификацията на човешкия ресурс в страната. Фактът, че безработицата е близо 10%, а има хиляди свободни места, говори, че образованието не съответства на потребностите на бизнеса от кадри и тук трябва да се вземат също спешни мерки, смята Цветан Симеонов.
В България липсва обучение по предприемачество и работодателската организация е провела разговори с министъра по европейските фондове Томислав Дончев за осигуряване на финансов ресурс за реализиране на национален проект, целящ повишаване на предприемаческите умения на българите. Пред министър Дончев е поставян и въпросът за ускоряване на сроковете за изплащане на средствата по европейските проекти, защото забавянето им не само затруднява фирмите, но и намалява процента на усвояване на средствата, предвидени за страната ни.

 

Още новини