Начало Новини Актуално Български фирми могат да получават безплатни консултации за китайския пазар

Български фирми могат да получават безплатни консултации за китайския пазар

Актуално
Семинар в БТПП

Европейският център за подпомагане на малките и средните предприятия в Пекин предлага безплатни консултации, изследвания на пазара, база данни с експерти и обучения на европейски малки и средни предприятия. Това стана ясно по време на семинар в Българска търговско-промишлена палата (БТПП) на тема Как да правим бизнес в Китай - предизвикателства и възможности за МСП.

Семинарът беше открит от Васил Тодоров, главен секретар на Палатата, съобщиха от пресцентъра на работодателската организация. Той отбеляза, че въпреки кризата азиатските пазари запазват икономическия си растеж и експортния си потенциал.

Стокообменът между България и Китай през 2011 г. надвишава 1,329 млрд. долара. Ежемесечно се организират българо-китайски бизнес форуми в БТПП с подкрепата на Търговската служба на Китайското посолство в София и българо-китайските смесени палати.

Според заместник-председателя на Българо-китайската палата Ли Дзяи, Китай е ключов пазар за европейските износители. Той посочи данъчните стимули и отпадналите правни ограничения в последните години сред преимуществата на Китай.

Лекторът на семинара Давид Лаворел, директор на Европейския център за подпомагане на малките и средните предприятия в Пекин, отбеляза, че липсата на информация е сред бариерите за навлизане на китайския пазар. Той представи широкия диапазон от услуги, които предлага Центърът за насърчаване на европейските малки и средни предприятия да развиват бизнес с Китай.

Българските фирми могат да ползват тези услуги - нужна е безплатна регистрация на страницата на Центъра. Най-често към Центъра се обръщат МСП от новите страни членки на ЕС - Унгария, Кипър и България. Френски и немски компании се интересуват от правни консултации, както и от стандартите за износ.

Още новини