Начало Новини Актуално Български биволи стъпват в Австралия

Български биволи стъпват в Австралия

Актуално

500 дози семенна течност от биволи искат за разплод от представителство на световна корпорация в Австралия, за да се направи пробно осеменяване, съобщи доц. Васил Николов, директор на Изпълнителната агенция за селекция и репродукция в животновъдството. Ако се окаже, че там популацията се развие добре, потенциалните инвеститори са изразили готовност да продават материал от българската селекция по цял свят.

Как да се разрасне биволовъдството в Сливенска област и ролята на селекционния- център обсъдиха на среща с областния управител на Сливен Марин Кавръков представители на земеделските служби^контролни институции и биволовъди от областта. На срещата бяха поканени представители на японска банка, за да може кредитори и представители на бизнеса да проявят интерес към възможността за инвестиции в отрасъла с цел износ на продукти, пише вестник Национална бизнес поща.
България много трудно може да се конкурира с Германия, Швейцария и Франция в областта на говедовъдството и производството на мляко и млечни продукти, смята Кавръков. Но страната ни може да изнася в ЕС биволско мляко като единствен продукт в сектора без ограничителен режим и млечни квоти. Според доц. Николов, българските фермери все още са неориентирани, а смисълът на пазарната икономика е да се търсят алтернативни отрасли, които биха се развили по-добре, и ниши, които са останали.

Популацията на българските биволи е много по-високопродуктивна от тази на отглежданите в Европа средиземноморски биволи. 1200 литра достига млечността на българските животни, като селекцията по подобряване на млечност-та е започнала преди около 70 години с вкарване на най-добрите азиатски популации. Така се стига до създаването на кръстоската българска мура, която се отличава с много добра устойчивост. По-голямата част от популациите в Аржентина и Боливия са създадени след внос на български биволи през 80-те години на XX век. Българските биволи са устойчиви на различни болести и луда крава. При синтеза на млякото радиоактивните елементи се задържат във вимето на животното.
В момента българската популация биволи силно намалява и мъжките влизат в родство, затова са необходими спешни мерки и на държавно ниво да се търсят пазари и стимули, каквито липсват за сектора в ЕС. Темата трябва да намери отражение в законодателството, независимо дали цели развитието на ферми или водене на социална политика, смята доц. Николов. Освен това биволовъдите биха могли да кандидатстват за 200 евро на животно по европейска мярка за екологично животновъдство.

Още новини