Начало Новини Актуално Българската търговско-промишлена палата за пореден път не подкрепи увеличението на минималната работна заплата за 2021 г

Българската търговско-промишлена палата за пореден път не подкрепи увеличението на минималната работна заплата за 2021 г.

Актуално

На заседание на НСТС, провело се на 19.11.2020г., бяха разгледани Проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна заплата за страната и Проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, осигурени в икономически дейности, за които са наложени от държавен орган временни ограничения за осъществяването им в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.

В рамките на дискусията главният секретар на БТПП Васил Тодоров изрази подкрепа от страна на Палатата по проекта на Постановление на Министерски съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работници и служители, но изрично обърна внимание на необходимостта от промяна на срока, в който работодателите са длъжни да запазят работните места на възползвалите се от мярката работници и служители. Предложението на Палатата е срокът в чл. 3 от проекта на постановление да бъде изменен на един месец след приключване използването на компенсациите, тъй като сега заложеният може да се яви утежняващ за работодателите и да ги мотивира да не се възползват от предложената мярка.

За пореден път БТПП не подкрепи Проекта на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на минималната работна заплата за страната на 650 лева за 2021 година. Палатата е категорично против административното увеличение на минималната работна заплата с 6,6%, което води до среден ръст на минималните осигурителни прагове с около 4,5%. Увеличаването на МРЗ във времена на неясна за бизнеса перспектива е крайно обезпокоително.

Предложеното увеличение е и противоречие с действащата към момента международна конвенция 131 на МОТ, която изисква от правителството да се съобрази с определени критерии при определянето на размера на МРЗ.

С направените предложения и бележки от страна на БТПП може да се запознаете в приложените становища по:

Още новини