Начало Новини Актуално Българската статистика навършва 131 години

Българската статистика навършва 131 години

Актуално
НСИ

На 25 юни 2011 г. Българската статистика навършва 131 години. Началото се поставя през 1880 година, когато e създадено статистическо отделение към Министерство на финансите. В дългогодишната си история Българската статистика провежда 17 преброявания на населението, жилищния фонд и земеделските стопанства, повече от 85 г. наблюдава домакинските бюджети и всяка година провежда около 250 различни статистически изследвания в 35 тематични области.

Благодарение на професионализма, обективността и високата отговорност на българските статистици, глава „Статистика” е първата затворена преговорна глава в процеса на присъединяване на България към Европейския съюз.

През всичките тези години НСИ работи и за потребителите на данни извън страната. Още първите статистически публикации са двуезични – издават се на български и френски език. В момента всички издания на НСИ се публикуват на български и английски език.

Тази година НСИ посреща празника като предоставя нови услуги за улеснение за потребителите. От днес в сайта на Дигиталната библиотека на НСИ е публикувана пълната колекция на списание „Статистика” от създаването му през 1929 до 2010 година. На потребителите е предоставен он-лайн достъп до 250 броя от списанието като колекцията съдържа 22 651 дигитални страници. Списанието е на български език и има резюмета на статиите на френски, английски и руски език.

Дигиталната библиотека на НСИ е създадена през 2007 година. Дигиталният фонд непрекъснато нараства и към настоящия момент разполага с информационен масив от над 600 000 дигитални страници на българската статистика от 1881 г. до наши дни.

Предстои публикуването на най-голямата серия статистически издания – „Преброяване на населението и жилищния фонд в Република България”.

Електронните издания са изработени и подготвени за онлайн достъп в Дигиталния център на библиотеката на НСИ. Достъпът до дигитализираните издания на Българската статистика от създаването й до наши дни чрез Интернет е безплатен.

Още новини