Начало Новини Актуално Българската агенция по безопасност на храните се заема с проблема с опасните пестециди в Стара Загора

Българската агенция по безопасност на храните се заема с проблема с опасните пестециди в Стара Загора

Актуално

От понеделник работа група в състав - Антон Величков, зам.-изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), д-р Генади Ганчев, директор на Областната дирекция по безопасност на храните, и Димитър Драчев, зам.-областен управител, поемат в свои ръце проблема с освобождаването на Стара Загора от 60-те тона пестициди, изоставени под открито небе на площадката на бившата държавна фирма Агрохим спектър в Стара Загора.

"Надяваме се, че в рамките на 2-3 месеца пестицидите ще бъдат изнесени от площадката и складирани в лицензиран склад в с. Черна гора до окончателното решаване на проблема с унищожаването им", съобщи Антон Величков.

Припомняме, че опасната отрова тормози квартал "Кольо Ганчев" от 7-8 години и въпреки декларираните намерения от страна на РИОСВ и отдел "Екология" на Община Стара Загора, той остана неразрешен. 60-те тона пестициди са с отдавна изтекъл срок на годност, а част от варелите, в които се съхраняват, са разпломбирани и от тях се разнася неописуема смрад. Най-трагичното е, че в непосредствена близост до смрадливата площадка работят хора, трима от които вече са покойници.

При последното си посещение в Стара Загора зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева съобщи, че по т.нар. Швейцарска програма се очакват пари, с които проблемът в Стара Загора ще бъде решен. Това обаче можело да стане най-рано през 2012 г. Сформираната вчера работна група си е поставила като непосредствена задача осигуряването на необходимите 130 000 лв. Първата инстанция, към която те ще се обърнат, е Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, пише вестник Старозагорски новини.

Още новини