Начало Новини Актуално Българска сватба в сърцето на Франция

Българска сватба в сърцето на Франция

Актуално
младоженци в Париж

Тя е българка, а той – французин, но любовта ги събира, за да се създаде едно ново семейство. Надя е от село Осетеново, община Павел баня, а Франк е от град Сен Жорж в близост до Париж. Двамата вече са семейство Мориниер. На тяхната любов се радваха близо 400 души, поканени в балната зала в старинен замък край градчето.

Сред гостите са и 62-ма българи – семейството, роднини и приятели на булката, която с ентусиазъм организира традиционна българска сватба в ренесансова обстановка.
Надя от 9 години живее и работи във Франция, но за най-щастливия си ден тя държи да покаже пред френските си роднини и приятели националните обичаи и традиции. Затова не се колебае и не пропуска нито един детайл от подготовката за сватбата. Сред първите й помощници се оказва старозагорката Грозданка Димитрова, която е собственичка, заедно със съпруга си Николай, на студио „Фовир“.
„Надя дойде в студиото като клиент - поръча си покани за сватбата. После се консултираше за някои подробности около тържеството, помагах й с каквото можех. Истински се изненадах, когато ни покани да бъдем нейни гости“, разказва след завръщане си от Франция Грозданка. Семейство Димитрови пътува със специално нает за случая автобус, заедно с останалите гости от България.

Всички са впечатлени от организацията на самото събитие - изпипано до последни подробности. Тържеството обединява традициите на френската и българската култура .Младоженците казват “да“ пред четирима свидетели, а лично майката на Франк се явява длъжностното лице, пред което се сключва бракът.
Сватбата протича по нашенски обичаи - кортеж се води от ретрокола, украсена със символа на България и на любовта – бели и червени рози. Младоженецът „откупува“ булката, а след това под звуците на специално нает български оркестър звучат традиционните сватбарски танци – хора и ръченици. На ритъма им не издържат и французите, които тропат заедно с гостите от Старозагорския край.
Булката е отрупана с дарове, но и тя също дарява - всеки сватбар получава кукла с национална носия и флакон розова есенция, а кумовете – кукла кукер, символ на родното място на Надя. На съпруга си булката подарява фотокартина с образа на двамата влюбени, която е избаротена в старозагорското студио от Грозданка.
„Тържеството продължи като в приказките - цели два дни“, разказва семейство Димитрови. Специално за българските гости е организирана екскурзия в региона, дегустация на специални вина и деликатеси от този регион.
“Но най сме впечатлени от това, че толкова далече от родния край Надя пресъздаде българската атмосфера и с гордост показа своята родина и традиции“, твърдят Грозданка и Николай.

Информация: вестник Новината

Още новини