Начало Новини Актуално Българска платформа оценява меките умения на кадрите чрез игри

Българска платформа оценява меките умения на кадрите чрез игри

Актуално

Българска платформа предлага оценяване на уменията на търсещите работа чрез игри.

Идеята за Pleggi се роди от стремежа да намерим нещо, което показва нашите качества и силни страни, каза Цветелин Николов, съосновател на Pleggi, в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria. Идеята се ражда в студентските години на създателите си, които срещат трудности да си намерят работа, защото нямат опит. Така разработват платформа, която да оценява кандидатите на база уменията им, като помага да се разбере дали те са подходящи за позицията, за културата на дадена компания и екипа.

Разбрахме още в студентските години, че да правиш тестове, не е най-приятното, затова решихме да заложим на преживяване, на игри, каза Николов. 

Pleggi показва силните качества на кандидатите чрез кратки научни игри, оценявайки поведението на играча в дадена ситуация, обясни Николов. Платформата създава надградено CV, което събира цялата информация като опит, образование, езици и др., но надгражда с оценени поведенчески и личностни характеристики, познати като меки умения. Ключовото е, че изважда информация за най-важните пет ценности на кандидата, каза още той.

В момента Pleggi отговаря почти цялостно на компетентностите на всички офис дейности. Меките умения, които платформата оценява, отговарят на много позиции, допълни Николов.

Pleggi е достъпна и за компании, и за търсещи работа. Кандидатите имат възможност чрез бутон отворени за работа да попадат в списъци за свободни позиции на компании само за които са подходящи.

Резултатите на тестовете могат да се променят във времето, но са подбрани основно по-устойчиви характеристики, за да се даде сигурност във времето на тези данни, обясни Николов. Надеждността на резултатите са 9 месеца, след което е възможно леко отклонение.

Въпреки че платформата Pleggi е достъпна както на български, така и на английски, за компанията е приоритет да оценява уменията на хората в България и да показва талантите, каза още съоснователят ѝ.

Към момента интерес за излизане на чуждия пазар представляват държавите на Балканите и намеренията на компанията са да започне именно от тях.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Още новини