Начало Новини Актуално Българо-израелски форум за селското стопанство се проведе в Българска търговско-промишлената палата

Българо-израелски форум за селското стопанство се проведе в Българска търговско-промишлената палата

Актуално

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов и министърът на земеделието и развитието на селските райони на Израел Шалом Симхон откриха българо-израелски бизнес форум в Българската търговско-промишлената палата. Министър Симхон подчерта, че между България и Израел има много големи възможности за разширяване на взаимоотношенията в сферата на земеделието между двете страни.

форумДаваме началото на едно добро сътрудничество, каза от своя страна министър Найденов пред представители на бизнеса. Той посочи, че ще се направи всичко възможно да се реализират общите проекти.
На форума бе представена Програмата за развитие на селските райони и мерките, по които могат да кандидатстват израелски бизнесмени, регистрирани в България. Това са „Модернизиране на селските стопанства”,  „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”, „Разнообразяване към неземеделски дейности” и „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия”.  
Двамата министри посетиха единствената държавна фирма в млеко-преработвателния сектор млекокомбинат „Ел Би булгарикум” ЕАД. Министрите разгледаха производствената база и част от лабораториите в предприятието.

* * *
Традициите понякога са пречка за развитието на селското стопанство

Българо-израелски бизнес форум, посветен на селското стопанство, се проведе днес в БТПП. На форума присъстваха Министърът на земеделието на България д-р Мирослав Найденов и Министърът на земеделието и развитието на селските райони на държавата Израел Шалом Симхон.
Форумът бе открит с кратко приветствено слово от Иван Стоименов, Главен секретар на Българската търговско-промишлена палата. Министър Найденов отправи благодарност към БТПП като организатор на събитието и изтъкна трайността на аграрното сътрудничество между България и Израел. Страната ни може да се възползва от конкурентните предимства на българското земеделие по-пълноценно, ако възприеме високите технологии в аграрния сектор, с които Израел е прочут в цял свят, съобщиха от пресцентъра на работодателската организация.
Министър Шалом Симхон в отговор заяви: „Впечатлих се от голямата мотивация на българското министерство да придвижи селското стопанство на България напред”. Израелският гост изтъкна нуждата от по-разширено участие в селскостопански проекти и насърчаване на инвестициите.
Експерти от Министерството на земеделието и храните изнесоха презентации относно наличните проекти за микрофинансиране на земеделските стопани и програмите за модернизиране на земеделието. Израелските предприятия могат да кандидатстват по тях като доставчици на земеделска техника.
Последвалото експозе на Ицхак Кириати от Израелския институт за експорт и международно сътрудничество впечатли аудиторията. Специалистът подчерта, че стратегията на държавата Израел в областта на селското стопанство е да се произвежда все повече и повече продукция с все по-малко и по-малко ресурси. Така например днес използваме 50% по-малко вода в селското стопанство, отколкото преди 60 години – и в същото време създаваме 20 пъти повече продукция, заяви г-н Кириати. Израел е беден на първични ресурси: само 20% от територията на страната е подходяща за земеделие, като плодородните площи намаляват заради ръста на населението. Водата е оскъдна, също и човешката сила (само 3.7% от населението е заето в селското стопанство).
В същото време, акцентирайки върху използването на водещи технологии (като напр. капковото напояване с дистанционно управление, но и много други) и възприемайки бизнес изгодата като основен принцип за развитие на аграрния сектор, Израел не само се самозадоволява откъм храни, но е и в състояние да изнася над 20% от продукцията си. За Израел селското стопанство от самото начало е бизнес, а не средство да се изхрани населението или да се осигури заетост на хората в селските райони – изтъкна г-н Кириати.  
Институционалната структура, направила възможни тези впечатляващи успехи на Израел, включва четири партньора: фермери, индустрия, правителство, научни звена. Информацията между тях се движи много бързо и те не просто си „сътрудничат”, а работят заедно. Много важно е, че в Израел държавата се грижи за агро-маркетинга, за пазарния успех на селскостопанската продукция, включително и в чужбина.
Модерното селско стопанство понякога влиза в противоречие с традиционния подход, обясни г-н Кириати. За да е модерно, селското стопанство следва да се подчинява на три принципа: 1. пазарна ориентация; 2. индустриална интеграция (предлагаща цялостни решения); 3. поглед към глобализацията.
Българо-израелският форум продължи с двустранни срещи между бизнеса. От израелска страна представители на десет аграрни и технологични компании придружават министър Шалом Симхон в България. Над 30 са българските фирми, които се възползваха от възможността да установят контакт с израелските бизнесмени в БТПП.

Още новини