Начало Новини Актуално България започва да изнася ток за Турция

България започва да изнася ток за Турция

Актуално
Стара Загора

На 24 октомври 2010 г., когато завършва синхронизацията на турската енергийна система към европейската, в това число към българската мрежа, България може да започне износа на ток към Турция. Затова се договориха министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и турския му колега Танер Йълдъз, който е на еднодневно работно посещение в София в рамките на турска правителствена делегация.

Съобразно разчетите на НЕК, страната ни може да предоставя на южната ни съседка около 150 мегаватчаса електроенергия през ноември и декември 2010 г. и до 500 мегаватчаса месечно от началото на 2011 г., съобщиха от икономическото министерство. Предстои НЕК да обяви търг за продажба на ток на турския пазар. Интерес са заявили 12 фирми. Те ще трябва да разполагат с лицензи за износ на ток от България и за търговия с електроенергия на турския пазар.
Двамата министри продължиха разговорите си за изграждане на междусистемната газова връзка между България и Турция и представената от страната ни концепция за реализацията й като част от проекта „Набуко". Изграждането на връзката съобразно спецификациите на „Набуко” има три важни предимства, подчерта министър Трайков. Първо, по този начин можем заедно да кандидатстваме пред ЕК за предварително усвояване на част от отпуснатите за проекта 200 млн. евро по Плана за възстановяване. От друга страна поставяме символичното начало на реализацията на газопровода и спестяваме средства от изграждането на излишна дублираща тръба за междусистемна връзка. От съществено значение е и възможността за доставки на регионалния пазар и достъпа до пазарите на Европа, подчерта на срещата министър Трайков.
Министър Йълдъз потвърди желанието на Турция за ускоряване на работата по свързване на газовите системи на двете страни и се ангажира в кратки срокове да отговори на българското предложение за осъществяването му в рамките на проекта „Набуко”. Българският енергиен холдинг и Боташ ще разменят информация за прогнозните количества на доставяния по съоръжение газ за България, както и по отношение на технологичните условия, финансиране и източници на газовите доставки.
Изграждането на реверсивната връзка между България и Турция ще осигури възможност за доставки на природен газ за страната ни от Каспийския регион и Близкия изток. Това е един от вариантите за реална диверсификация на източниците и маршрутите за снабдяване на България с енергийни ресурси. Очаква се дължината на тръбата на българска територия да е 76 км.

Още новини