Начало Новини Актуално България влезе в списъка на държавите с процедури от ЕС заради висок бюджетен дефицит

България влезе в списъка на държавите с процедури от ЕС заради висок бюджетен дефицит

Актуално

Европейският съюз откри процедури за прекомерен дефицит срещу четири от новите си членки - Кипър, Дания, Финландия и България, предаде Франс прес, позовавайки се на европейски източник. Решението е взето на днешната среща на министрите на финансите от ЕС в Брюксел. Така броят на страните с такова предупреждение стават 24 от общо 27.

На срещата в Брюксел България е представена от министъра на финансите Симеон Дянков. Преди това препоръки за включването на тези страни в списъка на държавите с прекомерен дефицит направи Европейската комисия.

Единствено Люксембург, която е член на еврозоната, Швеция и Естония (извън еврозоната) не са засегнати от такива процедури. Процедурите за прекомерен дефицит се отнасят за страни, чийто бюджетен дефицит надвишава прага от 3% от брутния вътрешен продукт, определен от Пакта за стабилност.
Пактът до голяма степен се провали заради кризата, отбелязва АФП. Европейските страни искат да засилят регламентите му, като за целта е създадена работна група под председателството на европейския президент Херман ван Ромпой. Групата трябва да представи окончателните си предложения през октомври 2010 г.

Още новини