Начало Новини Актуално България - в средата на европейската финансова криза

България - в средата на европейската финансова криза

Актуално
криза европа българия Стара Загора

Стагнация на европейската икономика, спиране на възстановяването ѝ - това е прогноза, която Европейската комисия представи за икономическото развитие на Евросъюза през следващата една година. На фона на дълговата криза в еврозоната не са особено добри и прогнозите за икономически растеж и на България.

България е в средата при сравнение с останалите страни членки на ЕС.

Очаква се догодина инфлацията в България да бъде 3,1%. Прогнозата е за най-висока инфлация в Унгария – 4,5%, а за най-ниска – 0,7% - в Ирландия. Прогнозата за Евросъюз като цяло е 2% инфлация през 2012 г.

За брутния вътрешен продукт (БВП) прогнозата за България е за нарастване с 2,3%. Отрицателен ще бъде в Португалия (-3%), а най-висок в Литва – 3,4%. За целия Европейски съюз БВП е едва 0,6%.

Прогнозите за безработицата са 12.1% за България, очакванията са за повече от 20% в Испания и под 6% в Германия. Средно за общността прогнозата е за безработица от 9,8% от икономически активното население.

Данните показват спиране на възстановяване на икономиката.Оли Рен Очаква се стагнация на брутния вътрешен продукт. Причината е разпростирането на кризата с държавния дълг в страните от Европейския съюз. Това кара инвеститорите да насочат вниманието си към държави извън съюза, коментира еврокомисарят по валутните и финансовите въпроси Оли Рен. В същото време развитието на световната икономика също забавя скорост.
С нетърпение очаквам деня, когато ще мога отново да ви съобщя добри новини, но засега прогнозите за европейската икономика са мрачни, заяви Оли Рен. - Възстановяването на Европейския съюз спря има риск от нова рецесия. Ключовото решение е да се възстанови доверието във фискалната стабилност и във финансовите пазари.

Прогнозите се влошават и заради нестабилността в Италия. Страната има дълг от почти 2 трилиона евро и ако страната тръгне по пътя на Гърция, положението ще стане неспасяемо. Очаква се обаче стабилизиране. Вероятно до края на седмицата премиерът на Италия Силвио Берлускони ще подаде оставка, а новото правителство ще се оглавява от бившия еврокомисар Марио Монти.

Министърът на финансите Симеон Дянков обяви, че вероятно ще се наложи бюджетът за 2012 година да бъде още по-консервативен от първия си вариант, заради прогнозатa на Европейската комисия за възможна рецесия в Европа през 2012 г. Проектобюджетът, който внесе правителството в парламента, не само че не изглежда толкова консервативен, но е и умерено оптимистичен, обясни министър Дянков преди началото на първото съвместно заседание на бюджетната, икономическата и здравната парламентарни комисии, които започнаха разглеждането на проектозакона за бюджета на първо четене.

Дянков отбеляза, че неговата позиция е свързана с излязлата днес прогноза на Европейската комисия за редуциране на ръстта на икономиките на държавите в Европейския съюз от 1,9 на 0,6% за 2012 г.
За икономиката на България прогнозата за ръста на БВП през 2012 г. е намалена от 3,7% на 2,3%, поясни пред депутатите министърът. Евентуалната промяна може да стане между двете четения на проектозакона за бюджет 2012 г., обясни още Дянков.

Засега запазваме прогнозата си за следваща година от ръст на БВП от 2,9% при ръст на приходите от 1%. Стига да има поне един процент ръст на приходите, няма да е необходимо да има корекции в бюджета, но както се вижда, икономическата обстановка в Европа се мени всеки ден, посочи Дянков и припомни думите на еврокомисаря Оли Рен, че Европа навлиза в нова още по-тежка рецесия.

Възможни нови съкращения и в администрацията. Няма да бъдат намалявани планираните суми за социални дейности, здравеопазване и образование.

 

Още новини