Начало Новини Актуално България трябва да спести до 2016 г. над 7 000 гигаватчаса електроенергия

България трябва да спести до 2016 г. над 7 000 гигаватчаса електроенергия

Актуално
Кольо Колев

България трябва да повиши до 2016 г. с 9% енергийната си ефективност, което означава да бъдат спестени 7 291 гигаватчаса електроенергия. Това заяви в Стара Загора изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност Кольо Колев. Той участва във форум, посветен на възможностите за финансиране на проекти в областта на енергийната ефективност (ЕЕ) и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

Организатори на проявата са Tърговско-промишлена палата – Стара Загора и Агенция за регионално икономическо развитие и с партньорството на ЕнКон Сървисис. Фирмата е официален консултант по кредитни линии на Европейската банка за възстановяване и развитие за енергийна ефективност и възобновяеми източници на енергия.

По първична енергийна интензивност страната ни е с 62% над средните нива в ЕС, а по крайна интензивност - с 25% над средните стойности за страните-членки.

Ако енергийната ефективност на българската икономика е на нивото ЕС27, БВП може да бъде произведен с 38 % по-малко от сега използваната първична енергия, заяви още Кольо Колев.

Освен това 51 % от енергията на внасяните и добивани в страната енергийни ресурси се губи при генериране, пренос и дистрибуция на енергия.

С внедрените до момента мерки е постигната икономия на енергия от 1 329 GWh/г.

Постигнатите спестявания представляват около 18,4 % от националната цел, което показва, че страната ни има възможност да изпълни своите ангажименти по Директива 2006/32, добави изпълнителният директор на Агенцията по енергийна ефективност.

Кольо Колев коментира и ситуацията с въвеждане на мерки по енергийна ефективност в област Стара Загора. Общата цел за региона е реализиране на енергийни спестявания в размер на 42,54 GWh.Презентация на Кольо Колев, изпълнителен директор на Агенция по енергийна ефективност

Още новини