Начало Новини Актуално България търси разумния баланс между фискалните политики и политиките на растеж

България търси разумния баланс между фискалните политики и политиките на растеж

Актуално

българия разумен баланс фискална политика политики растежРазумният баланс между фискалните политики и политиките на растеж. Това предизвикателство пред България посочи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова пред участниците в Деветата регионална конференция на Международната организация на труда (МОТ) в Осло, Норвегия.

В нея участва и председателят на Българска търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Министър Костадинова говори на тема Работни места, растеж и социална справедливост, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство.

Основната ни цел е да не допуснем политика, която би поставила под въпрос финансовата дисциплина и валутния борд в страната, увери вицепремиерът Костадинова. Тя изрази подкрепата на България към доклада на генералния директор на МОТ и заключението, че кризата в младежката заетост може да бъде преодоляна чрез общи приоритети, засилена координация и партньорства в световен мащаб.

Пред участниците във форума министър Костадинова подчерта, че България вече осигурява гаранции за младежите и на национално ниво. От февруари 2012 г. в страната ни се осъществява Националната инициатива Работа за младите хора в България за периода 2012-2013 г., поясни тя. Инициатива прилага интегриран подход в политиките, свързани с младежката заетост.

Министър Костадинова посочи, че голяма част от програмите по инициативата са финансирани от Европейския социален фонд. Осигурени са възможности за практическо обучение на учениците и студентите в работна среда, акцентира Костадинова. Тя допълни, че се подкрепят и докторантите, специализантите и младите учени.

Предизвикателствата пред България, свързани с демографските проблеми и глобализацията, бяха сред основните акценти в изказването на министър Костадинова. Тя подчерта, че застаряването на населението се отразява пряко върху функционирането и финансовата стабилност на важни социални системи като пазара на труда, пенсионната система, системите на здравеопазването, на образованието и др.

Тази нова реалност изисква от нас да дефинираме ясно кои са секторите, способни да генерират икономически растеж и да ги подкрепим, очерта начина за справяне с проблема министър Костадинова. Тя поясни, че България е набелязала конкретни насоки за действие в следващите години чрез общ стратегически документ – Националната програма за развитие. Тази обща стратегическа рамка е основата, върху която планираме следващия програмен период 2014-2020 г., допълни министър Костадинова.

Тя определи ролята на МОТ като изключително важна. Организацията трябва да подкрепя както правителствата, така и социалните партньори, за да се намерят най-ефективните мерки за справяне с негативните последици от кризата върху най-чувствителните и уязвими групи, заключи министър Костадинова.

Нещата се политизират, а е необходимо да има трезва преценка на мерките за излизане от кризата, коментира от Осло председателят на БТПП Цветан Симеонов. По думите му докладът на генералния директор на МОТ се приема като доста разочароващ заради едностранчивия му подход. Докладът не е достатъчно аналитичен. Гъвкавостта на пазара на труда не е във фокуса на доклада, а под линия. Реформата на пазара на труда се нуждае от по задълбочено аргументиране. Не са посочени мерките за постигане на ръст на икономиката. Установяването на минималните работни заплати също се оценява като грешен подход, посочи председателят на БТПП. Той изтъкна, че още в първия пленарен ден е констатирано, че в страните, където има гъвкави форми на заетост и те се използуват активно, пазарът на труда е в много по добро състояние - като в Германия, например.

Увеличаването на публичния дълг трябва да се използва много предпазливо, категоричен е Цветан Симеонов. Ако се предприема за подобряване на образованието е едно, но ако се ползува за директно финансиране на помощи и други подходи с които само се консумират средства без да допринасят за по-добрата перспектива на тези които ги получават, е неприемливо, поясни той.

Още новини