Начало Новини Актуално България се представи като целогодишна туристическа дестинация на международен конгрес в Белград

България се представи като целогодишна туристическа дестинация на международен конгрес в Белград

Актуално

Потенциалът на България като целогодишна туристическа дестинация беше представен днес в рамките на 47-ия конгрес на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация (МХРА). Форумът се състоя в Белград на 18 и 19 януари. От българска страна участва делегация, водена от зам.-министъра на икономика, енергетиката и туризма Иво Маринов. Презентацията на България включи разнообразни варианти за отдих с акценти върху културния, СПА-, уелнес-, еко-, етнотуризма и др. 


В рамките на посещението си в Белград зам.-министър Иво Маринов се срещна със заместник-министъра в Министерството на икономиката и регионалното развитие на Сърбия д-р Горан Петкович, който ръководи ресор туризъм, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката, нергетиката и туризма. Двете страни имат желание да създадат общ туристически продукт „Пътят на римските императори на Балканите” с акцент върху винения и СПА-туризма, стана ясно по време на срещата.
България получи на конгреса пет награди за туристически обекти. МХРА отличи грандхотел „Поморие” в категория СПА-хотели и веригата „Хепи” в раздела за ресторанти. Балканският хотелиерски алианс на свой ред даде три награди на нашата страна - на град Велико Търново като столица на културния туризъм на Балканите, на грандхотел „Велинград” - за СПА-хотел на Балканите, и на грандхотел „Димят”-Варна - за бизнес хотел на Балканите.
Зам.-министър Маринов бе модератор на кръгла маса „Балканите – място за инвестиции в туризма”, в която участваха президентът на МХРА Гасан Аиди и представители на Световната туристическа организация. Първият акцент в дискусиите бе върху факта, че туризмът е индустрията с най-малко отделени въглеродни емисии – 2.5% от общото им количество. Важен за бранша приоритет е ориентацията към хотели, които са сертифицирани за енергийна ефективност и опазване на околната среда. Участниците в конгреса бяха единодушни, че правителствата трябва да се ангажират с маркетинга и рекламата в туризма, докато обучението на кадри и качеството на туристическия продукт са ангажименти на бизнеса.
През май 2010 г. България ще бъде домакин на заседанието на съвета на директорите на МХРА, бе решено още по време на конгреса в Белград.

Още новини