Начало Новини Актуално България ще трябва да връща европейското финансиране на проекти по ФАР

България ще трябва да връща европейското финансиране на проекти по ФАР

Актуално

 Най-вероятно България ще трябва да връща европейското финансиране от общо 32 млн. евро за десет пътни проекти по програма ФАР. Това обясни на пресконференция зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. По ФАР Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) управлява общо 513 договора на стойност 133 млн. евро.

Голяма част от сроковете по договорите вече са изтекли и за тях е невъзможно да се иска удължаване. Изтекли са общо шест договора за десет пътни проекти. Останалите 4 са проблемни и за тях най-вероятно няма да получим възстановяване на средствата. От Европейската комисия са заявили, че по четирите договора има процедурни проблеми при сключване на договорите без да са съобразени със закона за обществените поръчки, съобщи Агенция Фокус.
Реално от държавния бюджет няма да се връщат пари на Брюксел, защото ще се приложи прихващане на сумата през сметките на националния фонд в Министерството на финансите.
Иначе по време на посещението на българската делегация в Брюксел на 9 и 10 септември има принципно съгласие сключените проекти по ФАР от представителството на ЕК у нас преди присъединяването на страната ни в ЕС да започне размразяване на средствата, след предоставяне на актуализирана информация за тяхното състояние. Това ще стане чрез Министерството на финансите. По останалата група проекти, сключени от предишното ръководство на МРРБ, ситуацията е по-сложна, защото там са установени проблеми в прилаганата система за сключване на договорите. Проблемите са от хоризонтален характер – съмнения в предварителен контрол, осъществяван от министерството. 

Още новини