Начало Новини Актуално България ще произведе 2 тона розово масло през 2011 г.

България ще произведе 2 тона розово масло през 2011 г.

Актуално
рози масло розопроизводство

Проф. Недко Недков, директор на Института по розата и етеричномаслените култури: Цената на розовото масло на международните пазари ще скочи. Днес България продава розово масло на Франция, Германия, САЩ, а през последните години етерично-масленият продукт жъне големи успехи в Япония.

България е била и ще остане лидер на световните пазари, както по количество, така и по качество на произведеното розово масло, казва директорът на Института по розата в Казанлък проф. Недко Недков. На междунардните пазари са необходими 1,5-2 тона годишно розово масло, за да бъдат задоволени нуждите на парфюмерийната и фармацевтичната промишленост. За сравнение, през 2010 г. България е произвела 1800 кг. розово масло. На второ място по продадено розово масло в света се нарежда Турция. Факт е обаче, че всички елитни парфюмерийни марки - Шанел, Живанши, Кристиан Диор, Нина Ричи и така нататък, ползват единствено българското розово масло, докато  турското се използва в по-масовата парфюмерия. Това е така, защото българското розово масло е с отлични показатели - то има над 200 химически съставки, казва проф. Недков.

Днес България продава розово масло на Франция, Германия, САЩ, а през последните години етерично-масленият продукт жъне големи успехи в Япония. Японска фирма наскоро започна производството на бонбони със съдържание на розово масло от Бяла маслодайна роза, които са предназначени за повишаване на жизнения тонус и настроението. Друга японска фирма пък е заявила пред българския Институт по розата желанието си да произвежда кисело мляко със съдържание на розов цвят. Докато французите ползват българското розово масло, за да правят парфюми, то германците влагат ароматния продукт предимно във фармацевтичната промишленост, казва проф. Недков.

Площите на  маслодайна роза в България са 32 345 дка, като 6000 дка са разполжени в община Казанлък. За последните 9-10 години България е увеличила близо три пъти розовите си насажедния. Ако през 2001 г. сме имали 11-12 000 дка розови насаждения, то през 2008 г. те вече са 36 000 дка.
Възраждането на розопроизводството става възможно благодарение на средствата, отпуснати по програма САПАРД. Ако не бяха тези инвестиции, реално България щеше да си остане страната на розите, но без рози, казва с усмивка проф.Недков. Той е категоричен, че в момента страната ни разполага с оптималното количество розови насаждения. При 30 000 налични декара розови насаждения, е необходимо да включим в розобера поне 60 000 човека. Трудно е да осигурим толкова хора в активния период на розобера, казва директорът на Института по розата. Наличните насаждения обаче ще ни позволят да останем лидер на международните пазари на розово масло и през следващите години. Основен принос за това имат и уникалните климатични условия на розовата долина, заради които маслодайните рози никъде другаде по света не са така щедри и качествени, казва проф. Недков.

Заради световната икономическа криза международната цена на розовото масло през 2010 г. спадна до 4500 евро за килограм,  вътрешната дори до 4000 евро за килограм. Само допреди 3 години  цената на розовото масло на международните пазари се е движила между 5000 и 5500 евро за килограм розово масло, подчертава проф. Недков. Резкият спад на цената се дължи на намаленото потребление в парфюмерийната промишленост в световен мащаб.
Очакванията на специалистите са тази година цената на розовото масло да се покачи до около 5 000 евро за килограм. Всички български производители през 2010 г. са успели да продадат цялата си наличност от розово масло. Спечелените пари им развързват ръцете за нови инвестиции и модернизиране на производството. Миналата година цената на 1 кг. розов цвят беше 1,20 - 1,30 лв., тази година очакванията са за по-висока  цена.

Институтът по розата и етеричномаслените култури в Казанлък  произвеждаше годишно 1 млн. и 200 хил. корена посадъчен материал, който се използваше от фирмите, занимаващи се с розопроизводство. Инситутът работи по създаване на нови сортове, както в областта на розовите насаждения, така и на лавандулата и други етеричномаслени култури. Преди 2 години бяха открити пестициди в съдържанието на българското разово масло в Япония. Със съдействието на Института, успяхме да премахнем  този проблем и с гордост може да кажем, че българското розово масло е с гарантирана чистота, казва проф.Недков.
На тазгодишното изложение на Агра 2011 Институтът по розата и етерично маслените култури ще представи 11 вида парфюми, козметични продукти и билкови чайове. Продуктите са разработват в лаборатория към самия институт.

Информация: вестник Пари

Недко Недков

Още новини