Начало Новини Актуално България ще преговаря за 1 млрд. лева за пътища II и III клас

България ще преговаря за 1 млрд. лева за пътища II и III клас

Актуално
Деница Николова, Лиляна Павлова и Лазар Лазаров

Ще преговаряме с Европейската комисия за 1 млрд. лева за рехабилитация на пътища II и III клас през следващия програмен период, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при подписването на договори по схема Подкрепа за рехабилитация и реконструкция на второкласни и третокласни пътища. Финансирането на строително-ремонтните работи е по линия на Оперативна програма Регионално развитие (ОПРР).

Подписи под документите положиха председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура инж. Лазар Лазаров и ръководителят на Управляващия орган на оперативната програма Деница Николова, съобщиха от пресцентъра на регионалното министерство.

Одобрени за финансиране са 3 проектни фиша в размер на 29 млн. лева. Средствата са от реализирани икономии при изпълнението на пътни проекти по програмата. С тях ще бъдат реконструирани и рехабилитирани три участъка с обща дължина 46 км на територията на областите Велико Търново, Търговище и Ямбол.

В настоящия програмен период със средства от ОПРР се изпълняват проекти за рехабилитация на около 900 км второкласни и третокласни пътища. Общият осигурен ресурс е 500 млн. лева, като той се е усвоява на 100%.

През 2012 г. завърши изпълнението на 14 проекта с обща дължина 226 км, продължава изпълнението на други 11 с обща дължина  220 км. През 2013 г. ще стартира рехабилитацията на нови 13 проекта с обща дължина 180 км.

Още новини