Начало Новини Актуално България ще получи от ЕС 16,5 млрд. лева за периода 2014 - 2020 г.

България ще получи от ЕС 16,5 млрд. лева за периода 2014 - 2020 г.

Актуално
Томислав Дончев

16,5 млрд. лв. ще получи България от следващата финансова рамка на Европейския съюз, която обхваща периода 2014-2020 г. Това съобщи министърът по усвояване на еврофондовете Томислав Дончев. За сравнение, в периода 2007 - 2013 г. България има на разположение 13 млрд. евро, като от тях са договорени 6.2 млрд. лв., а са изплатени 1.76 млрд. лв. по данни на информационната система за управление на еврофондовете ИСУН, съобщи електронното издание на в. Труд.

„Категоричен приоритет за България през следващия програмен период е обвързването на инфраструктурни със социални мерки, които се финансират от няколко фонда", каза министър Дончев. Той даде за пример сегашната схема за извеждане на децата без родители от сиропиталищата. Тя се финанасира едновременно от три фонда - европейски регионален, европейски социален и земеделския, посочи Дончев.

Също така приоритетно с европарите ще се финансират проекти за развитие на бизнеса, както и енергийни и инвестиционни проекти между няколко страни от съюза.

С решение на Европейската комисия България, Литва, Латвия и Естония ще получат повече средства от останалите страни членки, за да могат да наваксат изоставането си.

Дончев поясни, че увеличението за България е в рамките на 10-15%. Допълнителни пари могат да се получат и ако успеем да усвоим максимално ресурсите от еврофондовете. За тази цел се предвижда да бъдат заделени 5% от бюджета на ЕС, които ще бъдат използвани като награден фонд за страните, които са се справили най-добре.

Договор за партньорство ще замени сега съществуващата национална стратегическа референтна рамка. Това е една от основните промени, които се дискутират в момента в Еврокомисията. Предвижда се още да бъде създаден централен фонд "Свързана Европа", по който да се осъществяват наднационални проекти.

Още новини