Начало Новини Актуално България ще получи още 185 млн. евро компенсация за АЕЦ Козлодуй

България ще получи още 185 млн. евро компенсация за АЕЦ Козлодуй

Актуално
АЕЦ Козлодуй

България ще получи още 185 милиона евро за компенсиране на загубите, които страната ни търпи от спирането на реактори в АЕЦ Козлодуй. Предложението на Европейската комисия се отнася за субсидия само в ядрения прозорец, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

Средствата са предвидени в бюджета за изпълнението на Стратегията Европа 2020 и възлизат на общо 500 млн. евро за трите засегнати държави – България, Литва и Словакия. Сумите, които се предлагат за Литва и Словакия, са съответно 210 и 105 милиона евро.

Размерът на субсидията е съобразен с мощността, която всяка държава е загубила, както и със спецификата на използваната реакторна технология. България е спряла 1760-мегава мощност, Литва – 3000, а Словакия 880 мегавата. Сумата за мегават спрени мощности в последния транш за страната ни е значително по-голяма от тази за Словакия и е идентична със сумата за Литва.

Средствата, които комисията предлага да бъдат отпуснати на България, са предназначени само за извеждане от експлоатация, т.е. да бъдат ползвани в ядрения прозорец на Международен фонд Козлодуй. Предложението на Комисията ще бъде внесено в Съвета на ЕС и Европейския парламент. Принципното становище на ЕК е, че продължава подпомагането на трите страни до изтичане на програмния период, който за България е до 2020, а за Словакия и Литва – до 2017 г., като поетапно намалява субсидирането. До момента страната ни е получила общо 850 млн. евро като израз на солидарността на ЕС за компенсиране на загубите от спрените ядрени мощности в ядрената ни централа. С новия транш общата сума ще надхвърли 1 млрд. евро.

Още новини