Начало Новини Актуално България ще изнася пилешко месо за Йордания

България ще изнася пилешко месо за Йордания

Актуално
Изнасяме пилешко месо за Йордания

Износ на българско пилешко месо за Хашемитско Кралство Йордания ще започне до месец, съобщи пред журналисти в Аман изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов.

Той е в състава на българската официална делегация в близкоизточното кралство, водена от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Износът ще стартира първоначално с по 5 контейнера на месец, което е около 100 тона, уточни Войнов.

„Вносът на зеленчуци и плодове от Йордания ще може да продължи, но качеството им ще трябва да се доказва с лабораторни анализи”, коментира министър Найденов, след като делегацията посети оранжерии за зеленчуци, ягоди и портокалови градини в долината на река Йордан. „Поразен съм от мащаба на зеленчукопроизводството тук. Цялата долина е осеяна с оранжерии и това е основен поминък на хората”,  коментира министър Найденов. Затова България ще предостави оборудване за лаборатория, в която местните производители ще могат да изследват продуктите си преди да бъдат експортирани. Страната ни ще помогне и с обучение на специалисти за лабораторията.

Днес министър Найденов откри бизнес-форум в Промишлената палата на Кралство Йордания. Той благодари за огромния интерес на йорданския бизнес към страната ни. „Всичко, което видяхме и срещите ни с бизнеса са обнадеждаващи. Има взаимен итресе за увеличаване на стокообмена между двете страни и по-специално в земеделския сектор”, посочи министър Найденов на форума. Той съобщи, че страната ни е поела ангажимент за премахване на административните пречки през стокообмена и сътрудничество по отношение на безопасността на храните. По думите му така страната ни ще може да е гарарант за йорданските стоки в ЕС, както и Йордания да бъде гарант за нашите продукти на Арабския полуастров.

Утре министър Найденов ще посети ловни резервати на Кралския ловен клуб, където се очаква да направи дарение от 100 лопатара за повишаване на биоразнообразиято в ловните стопанства.

Още новини