Начало Новини Актуално България ще иска 15 милиарда евро от ЕС след 2014 г.

България ще иска 15 милиарда евро от ЕС след 2014 г.

Актуално
евро България

За следващия програмен период - след 2014 г., България ще настоява да получи от фондовете на Европейския съюз 15 млрд. евро. От тях 11 млрд. евро се искат за базисна инфраструктура, обяви регионалният министър Росен Плевнелиев на дискусия в Народното събрание за кохезионната политика. Базисна инфраструктура са шосета, жп линии, пристанища, ВиК мрежа, пречиствателни станции и др.

Според депутати от опозицията обаче сумата е непостижима, защото страната ни вече показва, че не може да усвои и 8 млрд. евро. Вчерашната дискусия показа, че в самото правителство няма яснота и съгласие към какви сектори да се фокусират европарите.

15 млрд. евро е твърде амбициозна програма, призна министърът по еврофондовете Томислав Дончева. Той бе категоричен, че не може да обещае 75% от тях да отидат за инфраструктура, тъй като поне 25 на сто от средствата от ЕС трябва да са за социална политика. Освен това в програмата "Европа 2020" никъде не е предвидено да се финансира базисна инфраструктура и затова на всяка среща с европартньорите Дончев поставял този проблем. "Не можем да говорим за сближаване между страните от ЕС, ако нямаме необходимата степен на свързаност", поясни министърът, цитиран от вестник Сега.

Правителството обмисля да съкрати броя на оперативните програми, които сега са 7, съобщи още Дончев. "Техническа помощ" и "Административен капацитет" ще се слеят, възможно е да се обединят също "Регионално развитие" и "Околна среда". В кабинета още не са наясно как едновременно да намалят европрограмите и да фокусират европарите към важни сектори като здравеопазването, просветата, енергийната ефективност и туризма. България е с най-сложна организация в момента, Естония например ще има само една оперативна програма.

Плевнелиев изтъкна, че има две вълшебни думички за успеха на България в следващия период между 2014 и 2020 г. - "инфраструктура" и "мащабност" на проектите. Според него трябва да поискаме от Брюксел 20 млрд. евро, за да ни дадат поне 15 милиарда евро.

"Съмнявам се, че е възможно да постигнем бюджет за следващия период от над 14 млрд. евро, защото имаме много ниска усвояемост на европари и защото ЕС планира да намали бюджета за следващата рамка с 5%", обяви соцдепутатката Меглена Плугчиева, бивш министър по еврофондовете. Тя изрази опасение, че бизнесът ще остане в периферията на оперативните програми. Колегата й от левицата Димчо Михалевски предупреди, че ако се сбъдне формулата на Плевнелиев европарите да се насочат основно върху няколко големи инфраструктурни проекта, поръчките за строителство ще се концентрират в няколко фирми, а другите ще останат извън играта, тъй като няма как да покажат достатъчно обеми и обороти.

Според проучване на БСК как фирмите усвояват парите от ЕС 35% отговарят, че са кандидатствали, 52% казват, че възнамеряват да кандидатстват. 80 на сто от запитаните са категорични, че тежките процедури и изискванията за много документация е тежкото препятствие за усвояемостта.

 

Още новини