Начало Новини Актуално България ще иска 100% обезщетение от ЕК заради шапа

България ще иска 100% обезщетение от ЕК заради шапа

Актуално
Стара Загора

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов информира представителите на бизнеса и браншови организации за ситуацията в страната относно предприетите мерки срещу заболяването шап. Министърът обясни, че с решение на ЕК е наложена забрана за движение на животни и храни от животински произход от областите Бургас, Ямбол, Шумен, Варна и Сливен.

Страната ни е решила да наложи такава забрана и за областите Хасково и Кърджали, тъй като те граничат с Турция, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Днес са унищожени всичките около 500 животни в село Кости, след като 36 проби от взетите 1 600 при домашни животни дадоха положителен резултат за заболяването. Той подчерта, че заболяването е хванато още в инкубационния период, който трае от 2 дни до 2 седмици. Министърът увери, че всички животновъди ще бъдат обезщетени на 100 % не само за животните си, но и за бъдещата продукция. Съгласно Решение на ЕК при такива ситуации обезщетенията се поемат на 60%, но министърът съобщи, че страната ни ще поиска 100% от ЕК. Той информира, че е получил уверението на еврокомисаря по здравеопазване Джон Дали, че ще подкрепи страната ни за пълно обезщетение, тъй като сме предприели бързи и адекватни мерки. Обезщетенията ще бъдат по пазарни цени. За една крава собственикът може да получи 1000 лв. обезщетение плюс 900 лв. за пропуснатите загуби от добив на мляко за трите месеца карантина, в които жителите на селото няма да могат да отглеждат животни. Унищожаването на животните е тежък акт за животновъдите от село Кости, посочи министърът, но е единственият сигурен начин да бъде пресечено заболяването в страната.
Министърът каза, че държавата ще поиска от ЕК обезщетение на загубите и за предприятията, които се намират във затворените области, които са 62 млекопреработвателни и 92 месопреработвателни. Той подчерта, че разбира притеснението на месо и млекопреработвателите от забранените региони, но това е единствения сигурен начин да не бъде затворена цялата страна. Той информира, че в първия вариант на решението на ЕК за ограниченията в петте области, близки до огнището, е имало предложение да се наложи тотална забрана за по-дълъг период. Министър Найденов съобщи, че вследствие на огнища на шап във Великобритания през 2001 г. са унищожени всички животни на острова, което е струвало над 10 млрд. паунда на страната.
Министърът призова бизнеса за разбиране относно предприетите мерки от българските власти. На кризисния щаб присъстваха представители на браншовите организации на животновъдите, млекопреработвателите, месопреработвателите, свиневъдите.

Още новини