Начало Новини Актуално България ще има информационна система за енергийна ефективност

България ще има информационна система за енергийна ефективност

Актуално

Държавната Агенция за енергийна ефективност (АЕЕ) след половин година ще разполага с първата в България информационна система за енергийна ефективност. Това предвижда подписаният днес договор между изпълнителния директор на АЕЕ Таско Ерменков и генералния директор на фирмата Хюлет-Пакард - България Ираван Хира, която е изпълнител на проекта за информационната система.

Основните предназначения на информационната система за енергийна ефективност са да извършва анализ на текущия документооборот в електронен вид; да бъде създадена система от регистри и бази данни на АЕЕ и тя да се поддържа и обновява; да създава, съхранява и обновява информация на енергийното обследване на сгради.
Освен това новата система ще създаде възможност за предоставяне на данни между различни регистри, като на първо време обменът на данни ще бъде с Националния статистически институт (НСИ) и Агенцията по кадастър.

Пред Investor.bg Таско Ерменков обясни, че конкретната полза за граждани и фирми от внедряването на информационната система за енергийна ефективност (ЕЕ) е, че ще могат да се подават и получават данни по електронен път за обследване на ЕЕ на сгради. Предвижда се системата да има нива на достъп, като част от информацията ще бъде публична, а определени лица и фирми ще имат собствени регистри и само те ще могат да ползват информация на АЕЕ с по-високо ниво на достъп.
Информационната система за ЕЕ е част от електронното правителство и за да се разшири спектърът от услуги, които тя предоставя, ще трябва да бъдат изградени информационни системи и в други институции.

Проектът за изграждане на информационната система за ЕЕ се финансира изцяло по оперативна програма „Административен капацитет“ и е на стойност 610 хил. лв. без ДДС. Цялата стойност на проекта е 850 хил. лв. без ДДС, като над 200 хил. лв. са за финансиране на дейности, свързани с одит и контрол по изпълнението на проекта, допълни Ерменков.

Още новини