Начало Новини Предстоящо България ще бъде домакин на първата олимпиада по изкуствен интелект

България ще бъде домакин на първата олимпиада по изкуствен интелект

Предстоящо

България ще бъде домакин на първата световна олимпиада по изкуствен интелект. Тя ще се проведе следващото лято в Бургас. Само няколко седмици след обявяването ѝ, за участие вече са се записали отбори от 15 държави, както и представители водещи световни университети. Това стана ясно от думите на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на награждаване на състезателите от българския отбор по киберсигурност в Министерството на електронното управление.

Отборът е съставен от ученици и младежи на възраст от 14 до 25 години. Тази година те за пръв път участваха в Европейската олимпиада по киберсигурност „EU Cybersecurity Challenge", организирана от ENISA (Агенцията на ЕС за киберсигурност) и се представиха успешно, заемайки 19-о място при своя дебют.

„Вашето представяне е не само успех на това европейско състезание, а и възможност за развитие в България на професиите на бъдещето. Поздравявам Ви за всичко това, което правите и се надявам, че в бъдеще това ще е и Вашият професионален път", обърна се министър Цоков към състезателите. По думите му именно с информационните технологии, киберсигурността и изкуствения интелект са свързани много от професиите на бъдещето.

Той припомни, че в годините назад България е била учредител на много международни олимпиади и състезания. Пример е първата олимпиада по информатика, която се е провела през 1989 г. в Правец

Източник: Агенция КРОСС

Още новини