Начало Новини Актуално България прекратява участието си в проекта Бургас - Александруполис

България прекратява участието си в проекта Бургас - Александруполис

Актуално
Петролопровод

Министерският съвет прие решение за прекратяване на участието на България в тристранното споразумение между правителствата на Руската федерация, Република България и Република Гърция за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода Бургас – Александруполис, сключено на 15 март 2007 г.

България предлага тристранното междуправителствено споразумение за петролопровода да бъде прекратено по взаимно съгласие. Ако не се постигне такава договорка, българската страна ще се оттегли самостоятелно след изтичането на 12 месеца, съобщи Правителствената пресслужба.

Правителственото решение е взето във връзка със заключенията, направени през първия етап на работата на Международната проектна компания - фазата на разработка на проекта. Съгласно анализите, петролопроводът Бургас – Александруполис не може да бъде реализиран при условията, уговорени в сключеното през 2007 г. споразумение.

Министерският съвет прие и постановление, в резултат на което ще се увеличи капиталът на българския акционер в Международната проектна компания - Проектна компания нефтопровод Бургас - Александропулис – БГ ЕАД. Средствата в размер до 12 800 000 лв. ще се използват за уреждане на задълженията на дружеството към другите акционери и към Международната проектна компания.

Още новини