Начало Новини Актуално България преговаря за 5 млрд. евро за пътна инфраструктура

България преговаря за 5 млрд. евро за пътна инфраструктура

Актуално
Стара Загора

Текат преговори с Европейската комисия за поискания от България бюджет за пътна инфраструктура за следващия програмен период, каза министър Плевнелиев. Заявените средства са 4 млрд. евро по Оперативната програма Транспорт и 1 млрд. евро по Оперативната програма Регионално развитие.

Всичките ни планове за развитието на пътния сектор намират място в приоритетите 2020 за пътния сектор, които скоро ще представим пред обществеността. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев при откриването на Третата национална конференция по пътища, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.

Министър Плевнелиев съобщи, че освен 167-те км магистрали, които се строят в момента, до края на месец март ще бъдат обявени търгове за още общо 103 километра пътища, в които влизат по два участъка от магистралите Марица и Струма, Софийският околовръстен път, за който тече процедура за избор на изпълнител.
До края на септември работната група по проекта за строителството на пътя Калотина - София ще е готова с плановете за действие по него. Проектът е на стойност 400 млн.евро, а изграждането на този път ще позиционира страната като кръстопът на региона, каза министърът. Проектът е включен в Оперативната програма Транспорт за реализиране през този програмен период.
За подобряване на мрежата от пътища първи, втори и трети клас в страната ще има ресурс от 600-650 млн. лева. през следващите три години По държавните инвестиционни заеми правителството ще може да разчита на около 200 - 230 млн. лева на година, които да бъдат предоставени на Агенция „Пътната инфраструктура”. Това означава изпълнение на пътните проекти по програмата Транзитни пътища 5 и програмата, финансирана от Световната банка.
Министър Плевнелиев обърна отново внимание на липсата на пътни проекти. Той подчерта нуждата от нови проекти, с които да се изгради напълно необходимата на България инфраструктура. Министърът допълни, че изпълнението на този водещ за страната ни приоритет може да ни позволи да строим пътища с европейски средства още от първия ден на новия програмен период 2014 - 2020 г.

Още новини