Начало Новини Предстоящо България предлага да бъде домакин на министерска среща за развитието на Средния коридор за транспортна и цифрова свързан

България предлага да бъде домакин на министерска среща за развитието на Средния коридор за транспортна и цифрова свързаност между Европа и Азия

Предстоящо

България предлага да бъде домакин на министерска среща за ускоряване на развитието на Транскаспийския транспортен маршрут, наричан още „Среден коридор“. Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев на среща по негова инициатива с посланиците на Азербайджан Хюсейн Хюсейнов, на Грузия Отар Бердзенишвили и Казахстан Виктор Темирбаев.

„Включването на пристанищата Варна и Бургас в този маршрут е от съществено значение, за да се осигури стратегическа алтернатива на блокирания поради войната с Украйна логистичен коридор през Русия. Българските черноморски портове разполагат със свободен капацитет, освен това имат много добра свързаност с националната железопътна и автомобилна мрежа“, посочи Христо Алексиев.

Вицепремиерът подчерта, че основна задача на предстоящия форум е да се подчертае значимостта на Средния коридор за свързаността по направленията Изток – Запад и Север – Юг.

Източник: Агенция КРОСС

Още новини