Начало Новини Актуално България получи награда на Международно туристическо изложение ITM Москва

България получи награда на Международно туристическо изложение ITM Москва

Актуално

България получи специална награда на 5-то Международно туристическо изложение Интурмаркет 2010, което беше открито вчера в руската столица. Отличието се присъжда за активното участие и подкрепа на страната ни за ITM Москва и беше връчена лично от изпълнителния директор на Световната организация по туризъм Золтан Шомоги. Получаването на такова отличие на една от най-големите туристически борси в света е голямо признание за страната ни.

То е оценка за потенциала на България да развива както традиционните морски и зимен туризъм, така и алтернативни продукти – балнео, СПА и уелнес, културен, еко и селски туризъм, винарски турове и т.н., съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство Това са възможности, които ще ни позволят да се утвърдим като атрактивна целогодишна туристическа дестинация на руския пазар, който остава един от стратегическите пазари за България, заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. 
Страната ни участва за пети път в  изложението Интурмаркет в Москва. Темата на националното представяне е България – модерна целогодишна туристическа дестинация с акцент върху промотиране възможностите за културен, балнео, СПА и уелнес туризъм. На българския щанд се представят 10 съизложители – водещи туроператори и хотелиери, които оперират на руския пазар. Демонстрации на СПА-процедури, български народни танци и традиционна българска музика привличат посетителите на изложението, които тази година се очаква да достигнат 80 000.
България и Русия подписаха Програма за съвместни действия в периода 2010 – 2011 г. в изпълнение на Споразумението между правителството на двете страни за сътрудничество в областта на туризма. Документът беше парафиран от зам.-министър Иво Маринов и от председателя на Федералната агенция по туризъм на Руската Федерация Анатолий Ярочкин по време на официалната пресконференция на България в рамките на форума. Програмата предвижда партньорство за увеличаване на туристическия поток между двете страни, опростяване на административните процедури, разширяване на сътрудничеството в сферата на балнео туризма, културния и религиозния туризъм, круизни пътувания. Страните се споразумяха също да обменят статистическа информация в обастта на туризма, в това число и по развитието на туристическата инфраструктура, промотиране на инвестиционните възможности по Черноморското крайбрежие на България и Русия, както и за съдействие при участието на български и руски туристически организации в международни туристически изложения и форуми, организирани от администрациите на двете страни. Част от споразумението и обмена на данни за категоризацията на хотели и контрола на качеството на туристическите услуги, обмен на специалисти и кадри в сферата на туризма, данни за маркетингови комуникационни кампании и инициативи за промотиране на туристическия продукт.
Русия е на четвърто място по брой организирани туристи, посетили страната ни през 2009 г. (след Балканските страни и Германия). В България с цел туризъм са пребивавали 286 757 руски граждани, което e съвпада с данните за 2008 г. Най-голям е бил туристопотокът през юли и август – основно с цел семейни ваканции и детски лагери. Това, че въпреки кризата сме успели да запазим броя на пътуванията в страната ни е много добро постижение, подчерта посланикът на Р България в Руската Федерация Пламен Грозданов. Според него това се дължи на гъвкавостта на българските и руските туроператори и по-ускорената и облекчена визова процедура.
В края на април очакваме да започне комуникационната кампания за промотиране на българския туристически продукт на руския пазар. Тя е едногодишна и включва излъчване на телевизионни клипове по водещите руски телевизии, публикации в специализирани туристически издания и руската преса, журналистически пътувания до България в различни периоди от годината, с цел представяне на разнообразните продукти, предлагани през различните сезони, както билбордове в големите руски градове. Предвидени са средства в размер на 1.5 млн. евро и още 500 хиляди евро за туристически борси и изложения. Финансирането е заложено в бюджета за реклама на българския туризъм и по оперативни програми на Европейския съюз. Допълнително ще бъде реализирана кампания по Паневропейските телевизионни канали, която ще обхване и Русия. Обмисля се възможността част от туристическата такса, която общините получават при осъществяване на туристически пътувания на тяхна територия, да бъде инвестирана в съвместни инициативи с туроператорите за туристическа реклама.
По отношение на визовите процедури, България използва всички възможности за облекчаване на процедурите по издаване на визи за руски граждани, съгласно  действащо споразумение между Русия и ЕС. Ще бъде запазена практиката за издаване на безплатни визи за деца, посещаващи България с цел образователни и културни лагери. България премахва безплатните визи за деца между 6 и 12 години, въведени през миналата година както временна антикризисна мярка, съобщи генералният консул на България в Русия Ангел Георгиев. Той подчерта, че 2010 е финалната година на усилията на България за влизане в Шенгенската зона, поради което страната ни следва стриктно да изпълнява българско и европейско законодателство, в което е предвидена възможност за издаване на безплатни визи за деца до 6 години. Консул Георгиев подчерта, че се водят разговори с посолствата на всички европейски държави в Москва за прилагането на чл. 16 от визовия кодекс, които влиза в сила от 5 април и предвижда възможността за освобождаване от визова такса на деца от 6 до 12 години при съвместно решение на всички страни-членки на Шенгенското пространство в съответната държава.

5-то издание на Интурмаркет 2010 се провежда от 13 до 16 март в Международния изложбен център Крокус Експо в Москва с подкрепата на Световната туристическа организация към ООН, руското правителство, Министерството на спорта, туризма и младежта, Федералната агенция по туризъм на Руската Федерация, водещи руски авио- и железопътни превозвачи и др. Ежегодният представителен форум се провежда в наочалото на туристическия сезон с цел установяването на преки бизнес контакти между руските и чуждестранни туроператори и потребители на туристически услуги. Общата изложбена площ възлиза на 29 150 кв.м. Участват 1300 изложители от 125 страни и региони. Основна страна-партньор на тазгодишното туристическо изложение е Египет.

 

Още новини