Начало Новини България получава достъп до финансов ресурс по нова европейска програма, ще изпълняваме общи проекти със страните от Сре

България получава достъп до финансов ресурс по нова европейска програма, ще изпълняваме общи проекти със страните от Средиземноморието

България ще бъде включена в нова програма за транснационално сътрудничество през следващия програмен период 2021 - 2027 г. Тя носи името ИНТЕРРЕГ Евро-средиземноморска зона и ще финансира проекти за съвместно решаване на предизвикателствата с цел осигуряване на географската и геополитическата свързаност на басейните на Черно море и Средиземно море. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която води преговорите с Европейската комисия от българска стана.

Главна дирекция Регионална и селищна политика в Европейската комисия потвърди официално, че страната ни е включена с цялата си територия в програмата, което дава допълнителна възможност за постигане на целите на регионалната политика на България, коментира зам.-министър Николова.

Участието в бъдещата програма ЕВРО МЕД ще предостави допълнителни възможности за установяване на нови международни партньорства с държави като Гърция, Кипър, Италия, Малта, Словения, Хърватска, Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и с южните райони на Франция, Испания и Португалия.

До момента транснационални партньорства бяха финансирани основно в района на Югоизточна Европа.

Конкретните приоритети и специфичните цели на програмата ще бъдат предмет на обсъждане и ще бъдат избрани от съвместна работна група за програмиране с участието на всички държави от региона.

Визията на Европейската комисия за Евро-средиземноморската зона е към сътрудничество за по-интелигентна, по-зелена, нисковъглеродна Европа, Европа по-близо до гражданите и по-добро управление на сътрудничеството, каза още заместник-регионалният министър.

 

Още новини