Начало Новини Актуално България първа от ЕС изплати субсидиите за земеделие

България първа от ЕС изплати субсидиите за земеделие

Актуално

България първа от страните в Европейския съюз изплати 100% от европейските субсидии и националните доплащания за земеделие за 2009 г., месец и половина преди крайния срок 30 юни. Това обяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов пред Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България в Смолян.

Министър Найденов, заедно със зам.- министър Светлана Боянова и изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Калина Илиева участваха в дискусия на заседанието на УС на НСОРБ, посветена на прилагането  в общините на Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г., бъдещето на Общата селскостопанска политика и развитието на планинското животновъдство.
Общо 840 млн. лв. влязоха в българското земеделие, след като вчера бяха изплатени последните суми от европейските субсидии и националните доплащания, посочи министър Найденов, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Той подчерта, че очакванията по Програмата за развитие на селските райони са големи, тъй като ресурсът по нея е около 6 млрд. лв. От началото на мандата до момента са договорени 30% от средствата по програмата, а 15% вече са изплатени.
Авансовите плащания по общинските мерки вече са 140 млн. от договорените 400 млн. лв. , посочи министърът. Той добави, че се водят преговори с ЕК за осигуряване на допълнителен финансов ресурс по общинските мерки 321 и 322 по ПРСР. Зам.- министър Боянова добави, че допълнителни 18,4 млн. евро ще бъдат насочени към общинските мерки по линия на Европейския план за икономическо възстановяване. Кметовете на общини настояха за промяна в нормативната уредба, така че общините да могат да изпълняват едновременно до три проекта по ПРСР.  Министърът обеща въпросът да бъде разгледан от Управляващия орган на програмата.     
По отношение на стратегията за Общата селскостопанска политика 2020, страната ни настоява за изравняване на субсидиите между стари и нови членки, отпадане на историческия подход при определянето на субсидиите, баланс в подпомагането на растениевъдството и животновъдството и подпомагане на сектор  тютюнопроизводство.
Министърът призова фермерите да развиват месното, а не млечното животновъдството, тъй като в момента дефицитът на месо на европейския пазар е около 64%.  По отношение на планинското земеделие той посочи, че кметовете трябва да стимулират кооперирането между земеделските стопани, така че те да станат конкурентоспособни на европейския пазар. 
          

Още новини