Начало Новини Актуално България отново ще изнася яйца и млечни продукти за Турция

България отново ще изнася яйца и млечни продукти за Турция

Актуално

България яйца млечни продукти ТурцияВъзобновява се износът на яйца и млечни продукти от България за Турция. Това е постигнато след продължителни преговори между Министерство на земеделието и храните на България, представлявано от Българската агенция по безопасност на храните и Министерство на храните, земеделието и животновъдството на Турция.

Двете страни договориха сертификати за износ на яйца и млечни продукти от мляко от крави, овце, кози и биволи.

Основните изисквания за млечните продукти, предназначени за човешка консумация, са да произхождат от страна, свободна от шап и чума, да са спазени хигиенните изисквания, разписани в съответните регламенти, относно определяне на специфични хигиенни правила за храните от животински произход, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Също така те трябва да произхождат от предприятия, изпълняващи програма, базираща се на принципите на НАССР и други европейски нормативни документи, гарантиращи безопасността на продуктите. Яйчните продукти да са произведени от предприятия, свободни от високопатогенна инфлуенца по птиците или Нюкасълска болест.

Млечни продукти от България не са изнасяни за Турция от 1997 г., когато беше наложена забрана от турските ветеринарни власти.

Още новини