Начало Новини Актуално България отбеляза 134 г. от Шипченската епопея (видео)

България отбеляза 134 г. от Шипченската епопея (видео)

Актуално
Шипка

Хиляди признателни потомци се качиха на историческия връх, за да отбележат 134-та годишнина от Шипченската епопея. Те се преклониха пред подвига на загиналите в решаващата битка за свободата на България. Заупокойна молитва отслужи Търновският митрополит Григорий. Председателят на Народното събрание Цецка Цачева поднесе тържествено слово.

Изключително е приятно, когато виждам толкова много българи на това свято място, с деца, които получават своя истински урок по родолюбие - тук на светия връх, пред този величествен паметник. Благодаря на всички вас, затова че днес сме тук, всички заедно на това място, за да извикаме в душите си, на глас - Да живее България!, заяви Цецка Цачева.

Сред официалните гости бяха просветният министър Сергей Игнатов, посланици, депутати, представители на местната власт.

Националното честване на Шипченската епопея е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.

На 21 август 1877 г. започват Боевете за Шипка - решаващи за Руско-турската освободителна война. 27-хилядната войска на Сюлейман паша е разгромена от 7 500 български опълченци, войни от Русия, Финландия, Италия и др. държави.

Представители на клуб Традиция от цялата страна съживиха битките за върха от 21 до 23 август 1877 г. Във възстановката участваха 270 души - 180 турски войници и 70 български опълченци и руски бранители. С униформа на руски войн участва и единствената в България рускиня, която е член на клуб Традиция - Наталия Енчева от Нова Загора.

Човек трябва да се качи и да бъде облечен по този начин, за да разбере цялото въздействие на историческия връх, каза Енчева.


Видеото в сайта на youtube

 

Шипченската епопея Шипченската епопея

Още новини