Начало Новини Актуално България остава лидер при експорта на продукти от някои специфични ниши

България остава лидер при експорта на продукти от някои специфични ниши

Актуално

Стандард Профил България

През последните 5 години има много силно увеличаване на продадените извън пределите на България части за автомобили и предпазни въздушни възглавници за превозни средства. Водеща роля за това има и фирмата от Стара Загора Стандард Профил България, която произвеждат гумени уплътнения за автомобилостроенето.

В последните няколко години в България са започнали и нови производства на различни части за автомобили. Тракия глас - Търговище произвежда стъкла, в ямболския Язаки България се правят кабелни електрически системи, а наскоро стана ясно, че турска компания смята да започне производство на автомобилни фарове у нас, информира вестник Капитал Daily.

Проучване на Българска стопанска камара показва, че пазарът в страните от Европейския съюз не е достатъчно динамичен и за да може да се запази нивото на износа, предприятията в България се опитват да увеличат присъствието си в други държави извън съюза. Според експертите България не използва достатъчно възможностите си за търговия с Турция, която за миналата година има 8.5% ръст на икономиката и е в топ 20 по този показател в света, а прогнозите на правителството ѝ са през тази година вносът в страната да достигне 248 млрд. долара.

Горива, медни изделия и електрическа апаратура са водещите стоки на българския износ за 2011 година, показва анализ на Българската стопанска камара (БСК). Стойността на изнесените минерални горива е била 3,7 млрд. долара, или с 35% повече спрямо 2010 г. Още по-голямо е увеличението на предназначените за експорт медни изделия и електротехника (виж таблицата). Износът на електроника през последните пет години е запазил средно увеличение от 17% на година, посочват от БСК. В същото време световната тенденция при износа на този вид стоки е увеличение с 4%, което показва, че България печели пазарен дял, отбелязват икономистите. По данни на НСИ за миналата година износът на България е бил на стойност 39,6 млрд. лв., а за първото полугодие на тази - 19,4 млрд. лв., или едва 2,8% ръст на годишна база.

Българските стоки заемат много малък дял от световния износ, като търговията на страната е едва 0,2% от световната. България обаче е лидер при експорта на нишови продукти - например пчелен мед, консервирани череши, слънчогледови семена, патешко и гъше месо и семена от кориандър. Много силно увеличение на експорта за последните пет години има и на частите за запалки – с повече от 1200%. Причината според доклада са наложени от Европейската комисия антидъмпингови мерки срещу вноса им от Мексико и няколко азиатски държави. Освен при запалките зад граница добре се продават български ламарини и фолио от цинк, където вече заемаме четвърта позиция в световния експорт на такива продукти.

Сериозна конкуренция на България се очаква да бъдат западните Балкани с наближаващото им членство в ЕС, отчитат от БСК. Това ще доведе в тези държави много чужди инвестиции, докато България постепенно изостава. Страната ни има нужда от привличане на инвестиции в производства, които да създават високотехнологични продукти с голяма добавена стойност, съветват икономистите от камарата. Според тях ниските данъци са само една част от общата цена за правене на бизнес заедно с работна ръка, качествени публични услуги, местни доставчици и добра инфраструктура. Съветът е България да насочи усилия за увеличаване на износа за развити държави като Германия, Франция, Италия, като стане и подизпълнител на техни компании.

 

Водещите при износа за 2011 г.
ПродуктиСтойност (в млн. долара)Ръст спрямо 2010 г.
Минерални горива 3 702 35%
Мед и изделия от мед 3 254 58%
Електрическа и електронна апаратура 2 091 37%
Машини и механизми 1 905 38%
Чугун, желязо и стомана 1 245 42%
Облекла, без трикотажни 1 084 21%
Маслодайни семена 1 053 69%
Житни растения 972 34%
Трикотажни изделия 790 14%
Фармацевтични изделия 722 30%

 

Стоки с най-голям дял в световния експорт
ВидовеЕкспорт (в млн. долара)Позиция на българския продукт
Нерафинирани медни аноди 864.4 2
Слънчогледови семена 676 2
Временно консервирани череши 33.4 2
Патешко и гъше месо 25.7 2
Семена от кориандър 18.7 2
Мелничарски продукти от житни растения 16 2


Източник: БСК

Още новини