Начало Новини Актуално България остава интересна за чуждестранните инвеститори заради евтината работна ръка и наличието на ресурси

България остава интересна за чуждестранните инвеститори заради евтината работна ръка и наличието на ресурси

Актуално

През 2010 година преките чужди инвестиции в България ще бъдат в размер на около 2 млрд. евро. Очакванията за тази сума бяха изразени в изказване на министър-председателя Бойко Борисов, което той направи по време на форум в София с участието с представители на бизнеса. Цитира се и изследване на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), сподер което преките чуждестранни инвестиции се предвижда да бъдат 1,85 млрд. евро.

Прогнозата на конфедерацията за 2011 г. е за инвестиции от 3 млрд. евро. За миналата година преките чуждестранни инвестиции паднаха с над 40% до 3 млрд. евро.
По думите на Петър Андонов от КРИБ инвестициите във фотоволтаични централи през 2010 г. ще са за 500 млн. евро, а през 2011 те ще скочат до 1 млрд. евро. Вложенията в проекти за енергия от вятър пък през тази година ще бъдат за 200 до 300 млн. евро, а през следващата – за 700 млн. евро.
В добивния сектор се очакват инвестиции от 400 млн. евро за 2010 и за 500 млн. евро за 2011 г.
Слабо развитата инфраструктура, тромавата администрация, липсата на контрол върху структурите на местната власт, както и замразеното банково кредитиране, са основните пречки пред инвеститорите, са заключенията на изследването представено от КРИБ.

Двата основни фактора, които влияят при избора на инвестиционна дестинация, са евтината работна ръка и наличието на ресурси. При нас и двата фактора не са силно застъпени, смята икономическият министър Трайчо Трайков. От изказването му по време на събитието стана ясно, че за да компенсираме недобрите си позиции, ще трябва да залагаме на капиталови предпоставки и иновации, пише Investor.bg.
В тази връзка министър Трайчо Трайков посочи, че стратегията на правителството предвижда разходите за изследване и развитие да нараснат от 0,3% от БВП за 2010 г. до 2% от БВП до 2020 г. Това ще се постигне чрез промени в Закона за насърчаване на инвестициите, както и чрез създаване на фондове за рисково финансиране в областта на иновациите, добави той.

Според Трайков приоритетните области за инвестиции са секторът на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), здравеопазването и високите технологии.

Още новини