Начало Новини Актуално България очаква добър туристически сезон

България очаква добър туристически сезон

Актуално
плаж, лято 2011

10 процента повече чуждестранни туристи спрямо миналата година се очаква през този летен сезон в България. Прогнозата е на заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Почиващите ще бъдат най-вече от Русия, Германия, Централна Европа и Балканите. Освен допуснатите два въздушни превозвача на руски туристи, това право ще имат и други превозвачи, е уверил Маринов.

Той е припомнил, че са съкратени сроковете за издаване на визи, както и че са открити допълнителни центрове за подаване на документи от руските граждани.
Същевременно по време на Московския международен панаир за почивки и пътешествия, където официално беше обявен стартът на летния сезон у нас за гостите от Русия, стана ясно, че през тази година България очаква рекорден ръст на руския туристически пазар от най-малко 60%.
България се превръща в една от най-популярните дестинации за руските туристи, убеден е българският консул в Москва Ангел Георгиев.
"До края на годината очакваме не по-малко от 300 хиляди визи. Ръстът е огромен. Такъв ръст не е имало за цялата история на съществуване на визовите отношения между България и Русия. За тази година до момента ръстът е 63%, като в сравнение с 2009-та година той е около 110 на сто и предполагаме, че по време на летния сезон този ръст в никакъв случай няма да спада и предполагаме че дори ще се увеличи до около 70% спрямо миналата година", е посочил Георгиев.
Той  уточни, че най-голямо е увеличението при собствениците на имоти - около 100% спрямо 2010 година. При туристите ръстът е 50 %, но трябва да се има предвид, че организираните групи все още не са започнали масово да подават документи.
Очакванията на консулството в Москва е да издава до 3500 визи дневно през най-натоварените летни месеци. За да се справи, съставът му вече е увеличен с пет души и временно е открит още един център за подаване на документи. За първи път български визов център заработи официално от вчера и в град Самара, а до края на месеца такъв предстои да бъде открит и в Нижни Новгород.

Още новини