Начало Новини Актуално България обмисля изграждането на нов блок в Козлодуй с мощност минимум 1000 мегавата

България обмисля изграждането на нов блок в Козлодуй с мощност минимум 1000 мегавата

Актуално

България може ще добави още един реактор към единствената си атомна електроцентрала Козлодуй и се подготвя да направи оценка на интереса сред инвеститорите. Това е заявил министърът на икономиката и енергетиката на страната Трайчо Трайков в интервю за агенция Ройтерс. По думите на министъра правителството работи над предварително проучване за реактор с капацитет най-малко 1000 мегавата, като и държавата ще участва.

Нов реактор в Козлодуй е много реалистична опция, е заявил Трайков. Той няма да е по-малък от 1000 мегавата, допълва министърът, но не предоставя повече подробности. В края на януари по време на визитата си в Германия премиерът Бойко Борисов заяви на среща със сънародници, че България работи по "седми и осми блок" на АЕЦ "Козлодуй", както и по проекта "Белене", където "ще бъде много трудно".
Преди около две седмици стана известно, че Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) не участва в работна група и под никаква форма не прави проучване за възможно изграждане на нови блокове на площадката на АЕЦ "Козлодуй", пише вестник Дума. Това обяви председателят АЯР Сергей Цочев. При стари проучвания, които обаче не са били официално завършени, е било констатирано, че на площадката на действащата ни централа биха могли да се изградят още два блока, посочи Борислав Станимиров, заместник-председател на АЯР.

Още новини