Начало Новини Актуално България няма да се ангажира с хармонизиране на данъчната политика с тази на договарящите се страни

България няма да се ангажира с хармонизиране на данъчната политика с тази на договарящите се страни

Актуално
Бойко Борисов

Присъединяването на България към Договора за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз няма да бъде обвързано с поемането на допълнителни финансови задължения или ангажименти за хармонизиране на данъчната политика с тази на договарящите се държави. Това заяви премиерът Бойко Борисов преди участието си в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Той припомни, че за взимането на това решение е оторизиран и от Народното събрание, съобщиха от правителствената пресслужба.

С участието си в договора страната ни ще е част от въвеждането на строги фискални правила за държавите-членки. С това се утвърждават принципите, които България следва за поддържане на строга бюджетна дисциплина и макрофинансова стабилност. Досега се говореше за наказания на страните, които не спазват финансова дисциплина, а това е лесно изпълнимо. Нека всяка държава да затяга коланите като нас, каза премиерът Борисов.

По думите му, бюджетната дисциплина, която спазва България, е заслуга на много правителства, включително и на сегашното. Важното е и в бъдеще да спазваме такава политика като работим за икономически растеж, създаваме нови работни места, водим борба с данъчните измами, насърчаваме средния и малък бизнес, подчерта министър-председателят.

Предвижда се по време на заседанието в контекста на влошаващата се икономическа ситуация и на задълбочаващата се дългова криза, да бъдат обсъдени теми, посветени на икономическия растеж и заетостта. Целта на извънредното заседание на Европейския съвет е да се обсъди и финализира проекта на Договор за стабилност, координация и управление в Икономическия и валутен съюз.

Още новини