Начало Новини Актуално България не е богата, но има ресурси в икономиката, земеделието, туризма

България не е богата, но има ресурси в икономиката, земеделието, туризма

Актуално

Паскуале Джамбои

След кризата Старозагорски рогион ще се отвори широко за инвестиции. Мислете позитивно, съветва Паскуале Джамбои, член на УС на УниКредит Булбанк и директор Банкиране на дребно. Паскуале Джамбои е италианец. В УниКредит груп е започнал работа преди повече от 30 г.

В момента е член на УС на УниКредит Булбанк и директор Банкиране на дребно за България. У нас е от януари 2011 г.

- Г-н Джамбои, какво най- напред Видяхте В България, когато пристигнахте преди година и половина у нас?

- За мен беше изненада, когато при пристигането си открих у хората в България изключителна енергия. Знаем, че България не е голяма страна и че българите са преминали през много трудни времена в историята си, но веднага разбрах, че възможността ви да се справяте с трудни времена, и като тези в момента, е изключителна ваша ценност. Затова съм посветил енергията си да развивам банката тук и във всеки момент да бъда от полза на нашите клиенти.

- Как оценявате бизнес средата в Старозагорски регион и икономическите перспективи?

- Стара Загора за нас е един от най-важните региони. Смятам, че той има огромен потенциал за развитие. Според мен, районът трябва да бъде подпомаган поне в 4 основни направления. На първо място - необходима е модернизация на селското стопанство, на второ - подобряване на инфраструктурата в напоителните системи. Трето - трябва да отворим този регион за партньорство. Има възможности да привлечем чуждестранни инвеститори в селското стопанство. В този момент на несигурност безспорно инвестициите са в застой. Но аз мисля, че когато кризата отмине, този регион ще се отвори широко за инвестиции отвън. И четвърто - трябва да се работи и за подобряване на възможностите за привличане на средства от колкото се може повече европейски фондове.

- УниКредит Булбанк е на първо място у нас в кредитирането на компании и фирми. Заявихте, че голямата Ви цел е да изведете УниКредит Булбанк до номер 1 и в банкирането за граждани и домакинства. Оптимист ли сте за постигането ѝ?

- Да, разбира се, работим в тази насока. Знаете как е в олимпийските игри. Понякога получаваш сребърен медал, понякога бронзов. Имаме амбициите да получим златен, но първата ни задача е клиентите да разберат за тази наша амбиция. На първо място искаме да осигурим максимална клиентска удовлетвореност при срещата на хората с нас. След това ще търсим резултати, по-високи обеми и позиции. В крайна сметка не е важно дали си първи или втори, важно е клиентите да осъзнават, че УниКредит Булбанк е банка, с която могат да разговарят и да получат най-добри решения в правилното време и в най-кратки срокове.

- Вън от бизнеса, какви са впечатленията Ви от България?

- Ще ви отговоря така. Наскоро моят шеф в Милано ме попита дали ми харесва работата в България. Аз отговорих да. Попита ме иска ли да остана да работя и аз отново казах да. Впечатленията ми, особено от младите хора, са отлични. Разбира се, държавата не е богата, това е факт. Затова трябва да инвестираме, за да промотираме България като малка, но пълна с ресурси в икономиката, земеделието, туризма страна. Много често, когато говорим за България, мислим за нея като за страна от Източна Европа. След година и половина откакто съм тук, открих, че това е страна в центъра на Европа с една много важна ценност на нейните хора - гордостта им да бъдат българи.

Понякога, за да оцениш колко си напреднал, трябва да обърнеш поглед в миналото, за да видиш къде си бил. За последните 10 години тази страна се промени много. Има още много да се прави, но всички трябва да работим за това - политиците, банките, фирмите, медиите. Така че, мислете позитивно!

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини