Начало Новини Актуално България може да стане износител на зелена енергия

България може да стане износител на зелена енергия

Актуално

България да стане износител на зелена енергия. Това предвижда готвещият се в момента Национален план за действие по влязлата наскоро в сила Евродиректива за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Информацията съобщи във Варна Костадинка Тодорова, началник на дирекцията по енергийна ефективност и опазване на околната среда към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).


Тя обясни, че до края на ноември българското правителство ще представи вижданията си в тази посока пред Европейската комисия (ЕК), а националният план ще трябва да бъде представен за одобрение на ЕК до средата на следващата година, съобщи econ.bg. В момента министерството готвело анализ за това колко ще потребява България и какви количества ще могат да се изнасят, пише Днес +.
Междувременно експертът посочи, че няма как по-вискоката изкупна цена на енергията от възобновяеми източници да повиши директно крайната цена на тока. Според Тодорова това ще стане факт, едва когато страната ни постигне индикативната цел от 16-процентен дял на зелената енергия в общия енергиен микс. Това обаче едва ли ще стане преди 2020 г.

Още новини