Начало Новини Актуално България и Русия слагат точка на посредниците при доставка на газ

България и Русия слагат точка на посредниците при доставка на газ

Актуално

България и Русия елиминират посредниците при следващите доставки на руски газ след изтичане на сега действащите договори, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Това стана ясно на пресконференция в Евксиноград след подписването на пътната карта за Южен поток между България и Русия. Сложихме точка на работата с посредниците, заяви Сергей Шматко, министър на енергетиката на Руската федерация.

По думите на Борисов подписаната пътна карта за Южен поток ще помогне за по-бързото реализиране на проекта, предаде Агенция Фокус. Той гарантира, че веднага ще започнат предпроектните обсъждания. Той потвърди, че цената на маршрута възлиза на 835 млн. долара. Тази сума ще бъде поета по равно между България и Русия. Борисов посочи още, че ще бъдат пропускани общо 63 милиарда кубически метра газ.
Газовите преговори между България и Русия не са били никак леки - това заяви министър-председателят Бойко Борисов. Искам да благодаря на министър Шматко, че не си замина още снощи. С руската делегация не можахме да се договорим до 3 часа тази нощ, затова продължихме преговорите и тази сутрин, посочи Борисов. По неговите думи - преговорите са вървели трудно, защото Руската федерация калкулира цените на газа по пазарен принцип. Според министър-председателя с тези цени руският газ не е продаваем на българския пазар и по този начин много предприятия ще фалират, а потребителите ще минат на твърдо гориво.
Ситуацията преди преговорите не беше лесна, това заяви министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко. За Руската Федерация е важно дългосрочното партньорство и взаимно изгодно сътрудничество в сферата на газовата политика между България и Русия. По неговите думи се поставя началото на икономическата и техническа обосновка на предстоящите проекти за реализиране.
Новият договор ще започне да действа от 30 юни 2011 година. Ние получихме изчерпателна информация за развитието на българския газов пазар. Трябва да стимулираме потреблението на газ за българския газов пазар.
Между България и Русия са подписани протоколи за проведените преговори за транзит на руски газ през и за България, както и пътна карта за техническа и икономическа обосновка по българската част по проекти Южен поток. Според министъра на икономиката Трайчо Трайков подписаната пътна карта за техническа и икономическа обосновка до голяма степен предопределя бъдещето на проекта Южен поток. По неговите думи, за да има пазар на газ, в България условията за доставка от Русия трябва да бъдат изгодни за българските потребители. Трайчо Трайков потвърди, че посредниците при доставка на газ се елиминират. Той посочи, че в подписаните договори се е стигнало до ефективно намаляване на цената на газа за българските потребители.
Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик бе на посещение във Варна, където се срещна с кмета на общината Кирил Йорданов. След срещата посланикът на САЩ даде кратко изявление пред медиите. Уорлик коментира и подписването на пътната карта на проекта Южен поток в Евксиноград като заяви, че следи събитията в Евксиноград с огромен интерес и няма търпение да научи повече информация. По отношение на Южен поток Уорлик заяви, че интересите на САЩ в момента са – осигуряване на енергийна сигурност в България и региона както и диверсификация и прозрачност на процеса. Уорлик допълни, че Русия е сигурен енергиен партньор и има желание за инвестиции в страната ни.

Още новини