Начало Новини Актуално България и Русия подписват споразумение за Южен поток през ноември

България и Русия подписват споразумение за Южен поток през ноември

Актуално
Южен поток

Българският енергиен холдинг и руският Газпром ще подпишат документите за създаването на руско-българско дружество, което ще стартира проекта за изграждането на   газопровода Южен поток на българска територия. Очаква се подписването на документа да стане до 15 ноември 2010 г. За това се е договорил премиерът Бойко Борисов с руския си колега Владимир Путин в телефонен разговор.

Информацията е от пресслужбата на руското правителство. Компанията ще направи предпроектното проучване, нужно за реализацията на тръбата. Тя се създава въз основа на междуправителственото споразумение, което беше сключено в началото на 2008 г.
Създаването на смесеното дружество беше една от целите на посещението у нас на шефа на управителния съвет на Газпром Алексей Милер. Той беше в България преди седмица и се срещна с премиера Бойко Борисов и икономическия министър Трайчо Трайков. След срещата Трайков съобщи, че председателят на борда на директорите на бъдещата обща компания ще е българин. Страната ни ще има и мнозинство в борда й.

Според ИТАР-ТАСС във вчерашния разговор между Борисов и Путин е бил засегнат и въпросът за изпълнението на споразумението за изграждане на АЕЦ Белене. Двамата премиери са обсъдили възможностите за привличане на компании от трети страни за финансиране на проекта.

Още новини