Начало Новини Актуално България и Русия подписаха пътната карта за Южен поток

България и Русия подписаха пътната карта за Южен поток

Актуално

България и Русия подписаха пътната карта за Южен поток. Парафирането на документа се състоя в резиденция Евксиноград край Варна, където протекоха и разговорите между двете страни. Подписи под пътната карта сложиха министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министърът на енергетиката на Руската федерация Сергей Шматко.

Общата руско-българска компания за проекта ще бъде създадена през февруари 2011 г. Българският участък по Южен поток ще струва 835 млн. долара. Част от количествата природен газ, предназначени за проекта, ще преминават през съществуващите в момента тръби през България. Става въпрос за 17 млрд. куб.м от общо предвидените като капацитет на проекта 63 млрд. куб.м синьо гориво. Останалото количество газ ще премине през новоизградени тръби в направление изток-запад, които са част от Южен поток и ще бъдат 50% българска собственост., съобщи Dariknews.bg, цитиран от econ.bg.
За разлика от постигнатото съгласие по този проект, все още има сериозни разминавания в позициите на България и Русия за цената на газа. Въпреки това вчера енергийният министър Трайчо Трайков посочи, че има шансове да получим разбиране от руските партньори за по-ниски цени на газа.

Още новини