Начало Новини Актуално България и Израел задълбочават сътрудничеството си

България и Израел задълбочават сътрудничеството си

Актуално

Бенямин Нетаняху и Бойко Борисов

Между България и Израел има истинско приятелство и човешки мост, изграден от многото евреи, дошли от България. Имаме много общи интереси в областите на здравеопазването, науката, образованието и доказателство за това са подписаните днес споразумения. Това каза израелският министър–председател Бенямин Нетаняху след днешната среща с премиера Бойко Борисов в Ерусалим, където се проведе второто междуправителствено заседание между България и Държавата Израел.

През втория ден от визитата премиерите на България и Израел подписаха съвместна декларация за засилване на отношенията между двете страни.
В присъствието на двамата министър–председатели бяха подписани и четири споразумения между българската и израелската държави – за сътрудничество в областта на информационните технологии и съобщенията; в областта на здравеопазването и медицинската наука; относно доходоносната дейност на членове на семейството на член на дипломатическа мисия или консулско представителство; за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2012 - 2014 г.

Икономиките ни се сближават и на срещата ни днес с г-н Борисов говорихме за бъдещи израелски инвестиции в България в секторите земеделие и технологии, каза още израелският правителствен ръководител. Обсъдихме и важни факти, за които светът трябва да знае за България - стабилността и успехите на вашата страна и данъчната политика, които са фактори, създаващи възможности за привличане на инвеститори в България, допълни още г-н Нетаняху.

Лично Вие, господин министър–председател и българският народ доказахте вашето приятелство към Израел, подчерта още израелският премиер и изтъкна, че свободните страни трябва да бъдат заедно, за да победят тероризма.

Много е важно да се каже днес, че по отношение на туризма съвместните планове, които имаме, търпят развитие, каза българският министър-председател. Ще бъда истински доволен и горд от това, че израелски технологичен парк, би могъл да пренесе цялото си производство в България, тъй като Израел е първа сила в света по технологии и иновации и трета в сектор здравеопазване, коментира още г-н Борисов. По думите му подписаните днес документи ще дадат своеобразен тласък за израелските компании, да могат да инвестират в България, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Днешният ден е знаков. Хиляди съболезнования и поклон пред жертвите на тероризма по света, каза премиерът Борисов и още веднъж подчерта, че България е единствената страна в света, спасила своите евреи.

В Ерусалим министър–председателят Бойко Борисов обяви, че страната ни прави подарък на Израелския музей на съвременно изкуство – картината Тракийски конник, носител на светлина, с автор Захари Каменов. Приемете този подарък като знак за нашето приятелство, което се основава на миналото и носи оптимизъм за бъдещето, заключи българският премиер.     

През втория ден от визитата в Израел министър–председателят Бойко Борисов и водената от него правителствена делегация посетиха националния Мемориал на катастрофите (Холокоста) и героизма – Яд Вашем и музея на изкуствата в Мемориалната зала. Господин Борисов лично поднесе венец в памет на загиналите в Холокоста.

Още новини