Начало Новини Актуално България и Испания обсъждат технологии за улавяне на въглероден диоксид

България и Испания обсъждат технологии за улавяне на въглероден диоксид

Актуално
Нови технологии

Поскъпването на петрола и възможностите за намаляване на зависимостта на страните от ползването на минерални горива беше тема на разговора на министър Трайков и Тереза Сантеро,  първи зам.-министър на индустрията, търговията и туризма  на Испания.  Двамата обсъдиха опита на Испания да стимулира навлизането на електрическите коли на пазара и възможностите за прилагането му в България и в Европа.

В Испания всеки, който иска да закупи електромобил, получава субсидия до 6 хил. евро, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Субсидии са предвидени и за производителите, които получават кредити при облекчени условия, и за изграждане на зареждаща инфраструктура. Правителството е определило бюджет от 255 млн. евро за проучване и развитие, от които 70 млн. евро са за подпомагане на купувачите.

В сектора на ВЕИ Испания има сходен опит с България, стана ясно по време на срещата. Поради негативен опит с неконтролираното развитие на сектора, Испания е предприела мерки за управление на този процес. България работи в същата посока с новия Закон за ВЕИ, който е съобразен с най-добрите европейски практики, подчерта министър Трайков.

Навлизането на електромобилите и умните мрежи бе в основата на разговора на министър Трайков с Хосе Арохо де Ламо, директор Иновации и технологии една от водещите електрически компании в света „Ендеса". Двамата обсъдиха новите проекти за чисти въглищни технологии и възможностите за улавяне и складиране на въглероден двуокис. България, чрез МИЕТ, проучва условията за осъществяване на пилотен проект в тази област, като ползва технологиите и опитът на испанската компания.  Акцент в разговора бе поставен и върху постиженията на Испания в прилагането на умни мрежи и реализирането на пилотен проект за СМАРТ/умен/ град в Малага на стойност 31 млн. евро. Интерес за България представлява и опитът на Испания в процеса на либерализацията на пазара на електричество, който от миналата година действа по новите правила и запазва регулиран пазарен сегмент.

Още новини