Начало Новини Актуално България е в топ 10 на държавите-производители на вино в ЕС

България е в топ 10 на държавите-производители на вино в ЕС

Актуално

България е сред първите десет страни-членки на ЕС по производство на вино. Това съобщи заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов по време на откриването на 30-ото издание на Международната изложба за лозарство и винарство ВИНАРИЯ, която се провежда от днес до 25 февруари в Международен панаир-Пловдив.

Зад положителните статистически данни стои трудът на всички вас - българските лозаро-винари, каза Топалов. Той посочи още, че винопроизводството не е просто статистика, а е продукт и с културни измерения и припомни, че лозаро-винарството вече е част от нашето нематериално културно наследство.

Чрез инициативи като днешната се дава още една възможност за представяне на българските вина и позиционирането им на чуждестранни пазари, коментира Янко Топалов. По думите му един от приоритетите на Министерството на икономиката и индустрията е не само да се запазят, но и да се развият традиционно водещите позиции на страната ни във винопроизводството.

Международната изложба за лозарство и винарство за осми пореден път се провежда заедно с Международното земеделско изложение АГРА и Международната изложба за храни и напитки, опаковки, машини и технологии ФУДТЕХ. В трите изложби тази година са представени над 600 компании от 25 държави.

Участие в събитието взеха министърът на земеделието Явор Гечев, министърът на туризма Илин Тодоров, министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, представители на ръководството на Международен панаир Пловдив АД и др.

Още новини