Начало Новини Актуално България е усвоила едва 3,6 млн. лв. от 43,4 млн. давани за туризъм. Изпълнението на проектите се бави от министерството

България е усвоила едва 3,6 млн. лв. от 43,4 млн. давани за туризъм. Изпълнението на проектите се бави от министерството

Актуално

Досега около 3.6 млн. лева от одобрени проекти за 43.4 млн. лева са реално усвоените средства по програма Регионално развитие за национален туристически маркетинг, което прави 8.3%. Това е сумата, за която има сключени договори с изпълнители по програмата от страна на агенцията по туризма, които след закриването й са наследени от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма.

Направените авансови и междинни плащания от МРРБ като управляващ орган са 6.3 млн. лева, заявиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, пише вестник Класа.

Сроковете на повечето проекти изтичат в края на 2010 г. , а договори за тях още няма. За други има договори, но те са само за съпътстващи дейности и не могат да изпълнят крайната цел да подпомогнат развитието на туризма. Съществува реална опасност парите да не бъдат усвоени, коментира пред „Класа“ бившият шеф на агенцията по туризма Анелия Крушкова. Много от документите са на етап съгласуване в МРРБ и чакат одобрение, каза в отговор заместник-министърът на икономиката с ресор туризъм Иво Маринов. В момента бизнесът e притеснeн от липсата на информация за етапа, на който се намират проектите. Няма яснота каква ще е реформата в туризма, което се отразява и на изпълнението на програмата, коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.  За национален туристически маркетинг са предвидени 32.7 млн. евро до 2013 г. Очакваме икономическото министерство да подаде още 5 проектни предложения за 20.5 млн. лева, допълниха от регионалното ведомство. Повечето от договорите са сключени от Държавната агенция по туризъм още в началото на 2008 г.

Реалното изпълнение на проектите е само в начален етап - за подготвителни дейности, проучване, изготвяне на информационни материали и флаери. Това са 5 от общо 9 одобрени проекта, за които има подписани договори с изпълнители. Най-напреднал засега е проектът за оценка на ефективността на националния маркетинг - договорът за проучвания на 10 от важните туристически пазара. Изпълнителят по него „АТС Консултанти България” трябва да получи близо 2.3 млн. лева. По четири от проектите обаче реално изпълнение не е започнало, а договори с изпълнители липсват. Срокът за реализиране на стратегия за бранд „България“ и стимулиране устойчивото развитие на туристическите предприятия е през 2011 г. А за изработка и разпространение на рекламни материали за промоция на България като туристическа дестинация - декември 2010 г. В МРРБ дори не разгледаха документите по проекта от ДАТ за разпространение на рекламни материали, а той беше най-лесният, твърди Крушкова. Освен това икономическото ведомство спря проектите, за да ги преразгледа отново, което беше фатално. В момента процедурата за избор на изпълнител за рекламни кампании на българския туристически продукт в Германия, Великобритания и Русия се обжалва от участник в търга, затова се бави и договорът. Според Маринов забавянето ще бъде наваксано.

В момента туризмът не се третира като приоритет, а приходите от бранша може да помогнат за излизането от кризата, смята Любомир Панковски, член на УС на Българската асоциация на туристическите агенции.

Още новини