Начало Новини Актуално България е сред водещите страни по достигнат дял на зелената енергия

България е сред водещите страни по достигнат дял на зелената енергия

Актуално
Зелена енергия

България е сред държавите, които са постигнали най-голям дял на зелената енергия в енергийния микс спрямо ангажимента на страната ни за 16% към 2020 година. Тогава трябва да имаме около 2300 MW зелени проекти. В момента в страната работят 700 MW и се изграждат мощности за още 1100 MW.

Има и проекти с предварителни договори за още 3000 MW, съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, информираха от пресцентъра.

Той изтъкна, че такова сериозно производство при капацитет на мрежата от 2 300 MW може да създаде и проблеми, тъй като няма да може да се гарантира 100% изкупуване на електроенергията, произведена от ВЕИ. По тази причина проектите с предварителни договори ще бъдат присъединявани съгласно десетгодишния план за развитие на мрежата. Това ще гарантира на всеки инвеститор, че в момента, в който бъде присъединен към мрежата, неговата електроенергия ще бъде изкупувана.

Зелената енергия е бъдещето и гаранция за това е бързото развитие на технологиите, каза още Делян Добрев.
По неговите думи цената на алтернативната енергия е все още висока, но инвестиционните разходи за проекти в зелена енергия намаляват изключително бързо. Според Добрев след четири-пет години себестойността на зелената енергия ще може да се конкурира с конвенционалната. Причините за това са както бързият напредък на технологиите, така и изискванията, които поставя Европа към производството на електроенергия от конвенционални източници (например задължението за заплащане на квотите въглеродни емисии, които ползват ТЕЦ-те, което ще оскъпи електроенергията от конвенционални източници).

Още новини